『突發』引入內地醫生勿需考試,香港醫生以成為condom

268 回覆
69 Like 210 Dislike
藍絲廢老開始收皮
If we burn, blue corpse rubbish old burn first
成班on9仔成日講到好難冇可能咁 8大白象都冇難度一個醫學院算啲乜,連登好多人真係冇腦
政府係要開多間醫學院
醫生有say咩
講到佢起堆大白象嗰陣有問過其他人咁
講真 香港醫療問題係保護制度下嘅產物
明明自己都唔洗考執業試 但又好反對海外醫生免試執業
如果香港醫生去考usmle 我諗應該少過一半人pass
人地新加坡行左海外醫生制度咁多年 咪一樣好地地
點會冇say,之前咪話起比人反對咗囉。
而家香港學蛆國佢地先冇得say
其實係考醫兩條路唔同,邊有易到?
香港係計dse分,要高分好易?然後基本上入到都讀到。
外國係入門易,但條path會一路淘汰啲讀唔到嘅人。

人工就不予置評。
咁啲鬼佬肯走未
係得醫生先會幫贊成醫生霸權

我相信同行班藥劑師 治療師 護士都好反對醫護霸權

甚至係廣大市民都會為佐 縮短輪候時間 / 及早得到治療而反對醫生霸權

好多發達國家同台地區如 美國 英國 加拿大 澳洲 歐洲等等
佢哋既 藥劑師 治療師 護士都可以做好多野 香港就正正相反,除佐醫生,其他同行都係棋子。
將來肯定會減薪
香港的西醫應該移民,或離開公立醫院,自組醫護團隊開診所
好多亂咁放
出到嚟一頭半個月又搞大龍鳳送番入去
無人得益
但明明出院前家人同熟佢嘅社工都想咁快出院
好快又會入番去
但就係唔聽人講
點同呢,高鐵還高鐵
醫學院冇地呀嘛
五毛不停推『俄烏』戰轉移視線
香討直情冇五毛敢貼呢單新聞
傷殘津貼已經唔等同綜援啦
係兩個唔同概念嚟㗎
社工唔批得
精神科護士都批得啩
你公立醫生三個月㦱半年隨時先見個病人五分鐘
跟住同我講話會比精神科護士同跟開嘅社工熟個病人
所以我地要推返正,唔好被政府偷偷地改野
你出街問下有冇人想被藥劑師/護士睇症
拉高晒Nursing收生/考核/畢要要求就有可能令人信嘅

我當有90%問題係可以靠藥劑師/護士/PT/OT去解決
佢地係咪認到剩低嗰10%嘅問題先?

知唔知美國啲醫生屌啲nursing practitioner屌得幾甘?
屌佢地日撚日以為自己識睇症識醫人
拖到啲病情惡化晒都唔識得refer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞