『突發』引入內地醫生勿需考試,香港醫生以成為condom

268 回覆
69 Like 210 Dislike
寧願大量收IB GCSE 都唔收dse
已封鎖會員 - 膠紙箱
外國護士可以 開藥,香港就永遠成個界醫別都係西醫話事
好搵的科就算ou開都會搶到勁高分

台灣醫生比例高過香港
所以病人好少輕症拉到無得醫

香港就係排得隊都變末期
結果成堆重病扯死個系統

你輕症排到仆街係畫面難睇,其實影響不大
其實綜援改做要收錢就可以避免一人病全屋身體檢查
普通科門診診症室全開加夜診避免病人隊爆a&e
但次次講政策香港人都係無心機理,所以都唔會改到
服務水平和內地睇齊
咁撚多pr
排隊喺唔批錢去醫管局嘅問題
仲有班高層長期出糧r袋唔洗做

醫管局點止一樣野有問題
因為好多眼嘅問題都唔只喺關隻眼事
讀好啲書再討論啦
加咗好多啦,學位唔喺數字,教育喺要資源配套
咁所以視光師發現病人真係有需要睇醫生時,咪轉介
依家連轉介權都未有

另外,身體當然係part part都相關,但如果因為「眼有好多問題都唔只關眼事」就覺得視光師冇太多既權介入隻眼度
點樣解釋外國視光師又可以轉介、診斷、做基本治療?
唔止視光師,基本上好多專職醫療都有自立門戶既能力
有係特定範疇診斷、轉介、治療既權力

美國為例,視光師要讀到博士先做到,但都只係制度問題
正如醫生牙醫律師都係專業學位,定位上同博士差不多
但實際上讀既野唔係多過英制學士好多
唔好駁嘴,總之我話係就係
要準備"紅包"了
明明大家讀既野差不多
大家都係人類,大家既眼睛問題都唔一定只係關眼睛事
但人地視光師就可以做到更多野,其實最終都係病人受惠
唔通美國咁樣既制度係好有問題?
配套起三跑高鐵洗唔洗配套
你估醫療系統唔夠人琴日嘅事? 到而家仲話冇配套加唔到位,香港絕對有能力整多一間大學正係教醫生都仲得
全部都係中國
醫療系統唔夠人琴日嘅事 一早就可以做,高鐵都起完,開多個醫學院仲未開始on9仔
以後要袋定一疊銀紙睇醫生
正 整多兩三間都得啦! 班霸權醫生唔肯咁話姐 但政府又真係唔敢做!其實放海外/內地醫生入黎係最終目的

呢次班霸權醫生俾政府撚到攤攤腰
醫學院撥款cut咁撚多
邊嚟錢加學位
魔鬼在於「指明疾病」。
如果武肺變成風土病,咁即係可以長駐大陸醫護喺度。
大家仲記唔記得醫管局建議重新增加醫科學額而醫學界反對
就好似飯民支持單程證搶公屋最後就有本土派出現

我估引進內地醫生民間反應唔會太大
當日叫西醫放權比護士班友又唔制
好少收dse㗎
大部分都係IB GCSE友
所以而家讀得醫家底都唔差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞