『突發』引入內地醫生勿需考試,香港醫生以成為condom

268 回覆
69 Like 210 Dislike
渣㗎 你咁都唔知
拿,我冇否認佢地係好辛苦
但同一時間,醫生放權其實佢地會冇咁辛苦唔係咩

仲未講,雖然香港讀醫係難入,但係條路好順
人地美國醫生比例係多d,入到既比例當然都比香港高
但佢地要由高中開始已經要讀得好,之後大學四年要讀得好,又要再考醫科入學試要考得好,入到醫學院又要成績好先搵到實習,實習完又要成績好,再加執業試要成績好先做到醫生
咁撚辛苦都只係平均搵10幾萬港紙一個月
而亦都係一個證明係就算醫生比例多,亦未至於一定要top到好似香港咁先做到

香港就dse高分,正正常常辛苦6年就做到醫生
權就比人多,人工又比人多,我係醫生都唔會想人爭飯碗啦
真啊 講到底都係利益問題 萬一視光師都做到眼科醫生既職責,咁d醫生人工咪大幅下調

俾我都唔放啦!
點會知得把口
護士十幾分都入到又咁高人工
醫生唔咁高點得
眼科醫生當然有眼科醫生既專長
手術個d都唔係視光師做到
但係依家既問題係,連一個非眼科醫生對病人眼睛問題既介入權都多過視光師
就又攞政府精神科嚟講
醫生佢有批傷殘津貼嘅大權
但好多時有啲無良醫生係睇心情去批
但老實
精神科護士甚至社工都可以有呢個判斷
甚至有時比醫生更了解個病人
公家醫院黎緊變屎都似班正常阿公阿婆最慘
知唔知邊度有賣醫生證書,淘寶有無
香港西醫大撚哂GA
藥唔比藥劑師幫手
出事醫委會一定保醫生,責任全在病人
病房做錯野責任全在護士
人工全世界最高
雖然視光師睇眼可能好過非眼科醫生,但冇計啦

香港就係咁!自身利益最重要,鬼理得你社會醫療系統完唔完善咩

如果係你既收入收影響,我相信你都會寧願做霸權果個
建議醫生人工和內地睇齊
留名睇傻西串你DSE 唔夠分入medic 而眼紅
護士十幾分都入到又咁高人工
醫生唔咁高點得
又要多謝燒山
預左架啦

最撚好笑係前排見到班廢老瞓街,
自己做到仆街無停手都左膠上身喊苦喊忽

留得係香港就剩係為生存,講乜撚信念同理念呀,
班退休狗做防疫$390呀
暨大
暨南
大陸
香港醫生霸權已經唔係第一日既事
唔比藥劑師幫手
又唔俾治療師幫手
又唔放權俾精神科護士/護士果d

將全部野攬曬上身自己做都唔係問題

最好笑既係多到搞唔掂都係唔肯放權,又繼續係度話工作好量太大唔夠人手! 真係神又係佢,鬼又係佢
你知唔知幾大資深醫生入中大救人?
分化都高質啲吖
最近要係党安法滿分
眼紅完未?你又唔入去讀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞