『突發』引入內地醫生勿需考試,香港醫生以成為condom

268 回覆
69 Like 210 Dislike
唔知走幾多醫生
不過香港啲視光師真係唔掂,同外國差幾皮
真係放權就死得人多
唔係真係冇料到
係啲人覺得冇料到

出面有家庭醫生呢個concept
一個醫生跟開 知你平時嘅baseline係點
知道幾時係普通細病 幾時要轉畀專科
淨係咁樣已經可以幫輕好多

不過呢個concept喺香港就算鳩數啦
啲人覺得有病咪去急症室囉
急症$180仲要唔使驚冇籌 驚會閂門
仲未計咬老綜嘅話直頭唔使錢
睇次私家就冇300唔落得樓
你話點揀最著數喇
最緊要想問,如果大陸醫生剛黎到又洗唔洗玩師徒實習?

之前見公家醫院病房個年長點的醫生說教得班後生醫生好撚勁,直頭屌屌地果隻
人地做嘢使唔使教呀
咁d醫生咪好偉大好有責任感,乜都佢跟足wo
老實講 而家啲師光師都做左配眼鏡咁多年 對眼果啲病仲記唔記得
點解咁大件事都上唔到熱門
唔驚大陸啲工程自己都唔撚夠人用仲成日要香港啲人返去做嘢,工程狗或成最大贏家
啱畢業果d呢
公佈咗邊間大學係比香港承認 demand大咗 將來可能要畀錢先申請到入學
樓主pin this!

講得好!醫學霸權死全家,當年放多啲英聯邦醫生嚟就唔需要有藉口比港共一車車送大陸醫生嚟
而家搞成咁,醫牲抵撚死,係香港人要受啫
趁你病攞你命 將舊時唔敢做既趁疫情推晒出黎
又陰謀論 而家香港醫生搞到一pat屎咁
唔爭在俾大陸醫生試吓啦
醫死人啦
睇咗上面咁多個回覆發覺連登真係好多都冇腦。
而家醫系統就唔夠人,選擇根本唔多

1. 開位教多啲學生
2.引入醫生(要考試)
3. 引入醫生(唔洗考試)
4. 乜都唔撚做,醫學霸權fat fat ,窮人唔好病

1.明明就最合理
2. 冇人會黎
3.就777做緊,弱智政策
上面個個揀4,明明自己就係社會失敗者。
"個個"揀4?
明明上面勁多人贊成引入
引入有咩問題
英國 新加坡咪又係咁做
你唔係英國同新加坡
你香港只係大陸既一個城市
2定3定係你話3)不過唔比大陸入
成個疫情做走狗,逼人打針,抵死!
港共政府偷偷通過《緊急情況規例》俾內地醫生免試黎港執業!
大家唔好果d “俄羅斯大戰烏克蘭“ po 轉移重點 !!

push push!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞