『突發』引入內地醫生勿需考試,香港醫生以成為condom

268 回覆
69 Like 210 Dislike
新加坡都比北大/協和醫學院入㗎
早幾年連上海交大/復旦都ok

你自己睇,呢啲都係可以免試執業嘅大學
係呀 係拒收呀~ 咁代表咩?
拒增收生額 = 唔想俾人搶飯碗 係保護主義?
好撚恐怖
得倫敦做番金融同某幾種專業人士先有香港條數,

唔好講醫生,你睇下夏博義,英國做過區議員年薪得五六萬磅,香港一有位就仆倒來做律師,剩計接香港幾法援case, 一年已經賺三四百萬,夠佢英國做五年區議員啦。
淨係醫療呢樣嘢 就應該要移民啦!
仲估如果無做乜乜乜,港共就唔會點點點?
你智障定omicron燒壞腦?
『免試+免註冊+非港人可以落香港行醫』其實呢條計好撚毒
共產黨一聲令下,大量支那醫護立即踩入公立醫院行醫
醫管局要奉命安置呢班支那醫護,極有可能搞到港產西醫生冇埞企
甚至影響到現在實習緊的新醫護人員... 然後再重新編排工作 和薪金
港產醫護唔滿意可以即刻走人,港共政府肯定唔會挽留
講真 如果我係公院醫護,係時候尋找出路
一係轉去私院 或診所,一係就移民英聯邦國家
你用medic lowest同pt median UQ比
"一國兩制下的香港醫生執業資格試 | 陳沛然 Dr. Chan Pierre | 獨立媒體" https://www.inmediahk.net/%E6%94%BF%E7%B6%93/%E4%B8%80%E5%9C%8B%E5%85%A9%E5%88%B6%E4%B8%8B%E7%9A%84%E9%A6%99%E6%B8%AF%E9%86%AB%E7%94%9F%E5%9F%B7%E6%A5%AD%E8%B3%87%E6%A0%BC%E8%A9%A6

香港醫生考MRCP成績仲好過英國本地醫生
關咩事
如果你去唔認香港專科嗰啲地方 你個專科資格把撚
如果你去認可香港專科訓練嘅地方 咪可以繼續train
唔好偷換概念 MRCP係內科專科考試 同執業試完全唔同
英國係考PLAB 美國考usmle
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞