『突發』引入內地醫生勿需考試,香港醫生以成為condom

268 回覆
69 Like 210 Dislike
紅包先有用
唔洗免針紙啦 抵死
話培訓就培訓咩,唔使錢唔使時間?
宜家開都要等6年啦
醫科生都係讀到書既人
仲要咁後生
大把世界
你洗同佢擔心
我可摸耳睇定邊間大陸大學認受 而家去讀左先
咁咪唔好加學位/開醫科囉
越唔開始做,d本地醫生數量識無中生有架啦
到頭黎咪搞到要引入海外醫生囉
班醫生都當香港人係condom
到依家仲有人覺得可惜
香港班醫生連寫紙都唔敢
被中國人取代都冇分別
係同工同酬
不過係香港level嘅酬
權益問題
一切都係利益問題
已發展地區之中香港醫生比例算最低
人地美國/台灣依D醫療好好既地方醫生比例高過香港唔少
證明唔一定要最top既人先做得到醫生

事實上香港04、05年個幾年,中大醫科都只係收1條A
之後咪又係畢業到依家做緊月球人
根本就唔存在你公開試成績唔係最TOP就讀唔掂既迷思

香港醫生基本上人工全世界最高
英國醫生平均月入只係7萬港紙,仲要未扣稅,香港起薪都唔止7萬
醫療貴如美國,醫生平均收入都係15萬港紙咁上下,亦係未扣稅
香港正正常常做到專科醫生,30歲初已經有依個人工
你係香港醫生你會唔會想放多d人入去爭?
一直收勁小DSE
收大量IB
無中生有係咁用架咩
康復香港 時代抗疫
阿波個頭先提高按揭成數引專業人士落搭去頂住個市,呢頭柒婆又推班專業人士去死
仲未計香港醫生又唔放權
視光師讀一隻眼讀足5年,居然都係冇診斷權/轉介權
唔通一個普通科醫生對眼既認識多過視光師?
就算係陳沛然依d比較開明少少既醫生,佢都好反對放權比視光師
咪又係利益問題,陳沛然敢唔敢講自己對眼既認識多過視光師?

人地發達國家係醫生同專職醫療互相合作,唔係從屬關係
醫生亦好明白到專職醫療係佢地既專業上既認識係多過自己
唔會好似香港咁咩都放哂上身
不過放權就講緊醫生既作用下降,所以一切都係利益問題
一國喇,唔好搞咁多嘢啦,慢慢就慣啦
等連登醫護畜黎咬你,佢地好辛苦架。
雖然人地淨係識講辛苦/人手唔夠,但從黎唔想俾更加契弟爭飯碗,否則顯得醫科唔尊貴。
你知唔知香港嘅專科training未必受海外認可?train可嘅人過到去要再train過?
仲有如果海外唔缺嗰個專科嘅人手 仲會難左移民?
未拎專科牌點走?我睇完真係得啖笑
就係要未有專科牌 or even 未開始train專科就要走呀傻9
渣架香港醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞