英國股票ISA戶口

342 回覆
33 Like 3 Dislike
想問有無人有經驗點係Charles Schwab到直接轉美金去ib uk isa account?
暫是諗緊: cs > citi hk > 再轉英鎊入去isa account
應該勁多手續費,仲要美金換英鎊
以前試過咁就全程零手續費
而家唔知
CS>成個倉轉去IBHK>美金唱英鎊
>英鎊轉去英國銀行戶口>入錢去IBUK
有無人知Lifetime ISA 同 S&S ISA同一個provider開
provider收費會唔會收2次錢
定淨係收單次錢cover兩個戶口?
照計單次
但你最好check你用緊果間provider
未試過
你要自己問吓
收 dividend 使唔使報稅
唔係ISA就乜都計稅架啦
使唔使報同點報參考政府網站
暫時未搵到方法直接轉錢由ibuk 去ibuk isa
我都係轉番出銀行再入
因為ibuk isa入面跟本冇得選transfer fund between acc, 反而ibuk有不過又點唔到isa acc轉過去
去到英國先發現賣剩左幾股
放個時係輸錢 係咪都要報稅
定有收入先要報
照理解 如果loss係唔駛俾capital gain tax喎
所以我above par 係hk買落既bond 帳面輸緊錢既全部冇賣帶過黎 林住過黎當扣稅quota用 不過未問tax adviser唔知work唔work
印象中應該過一晚會update番
報稅交稅兩件事嚟

輸咗你同政府申報先會有quota 出現
我意思係我係成為uk 稅務居民前110蚊買既債券,係uk成為稅務居民之後 到期贖回 取回100蚊 每年所收利息當然要報Income tax
但(買入110蚊-贖回100蚊)係有capital loss 應該可以用黎抵消當年有既capital dain tax
睇嚟係 2022 年先有嘅新嘢嚟。
HMRC 好似限咗同一類 ISA 戶口,一年只能開一個,所以你點都要等到 4 月 6 日先有得轉會。
岩岩到埗未有ni 開唔到ib
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞