英國股票ISA戶口

342 回覆
33 Like 3 Dislike
英國要免稅玩股票一定要整個ISA戶口
一年有效2萬鎊限額
無得carry forward所以要三月稅務年份完前搞掂同入錢
咁之後下一個稅務年又有多2萬鎊限額用

有無過來人講吓邊間好用?
暫時諗緊vanguard或freetrade
自己主要都係美股ETF揸長線用唔會短炒
係咪用其他平台就冇免稅額?

留名
暫時格過價最平係trade212 可惜人太多開唔到戶
林緊開iweb頂住先
留名交流
stock & share isa
有好多間有做
不過想搵間長線安全同收費低嘅
未開就快啲開唔係浪費咗今年個2萬鎊免稅投資限額
iWeb 穏唔穩陣?
Vanguard 可以買voo? 點解成日聽到話英國買唔到美國etf
如果keep住用ib, 係咪就一d免稅額都冇

唔該巴打
用緊free trade. 入£20000送£200股(唔知仲有冇做)
最大缺點係唔用plus就冇limit order.
Iweb用緊都ok, hotline幾helpful. 係個介面舊啲,login security question有啲煩。但無得月供,想月供就要諗其他
呢樣自已決定
佢有寫有fscs 同埋佢話自已錢hold 係Lloyd.
詳細可以睇番佢https://www.iweb-sharedealing.co.uk/our-accounts/self-select-stocks-and-shares-isa.html
係咪啲濕9香港YouTuber 想水人買英國apartment
唔係isa就無
isa係一種特殊有免稅效果戶口嚟
個機構要每年同英國稅局申報
每年最多可轉2萬入去

唔開政府唔會無端端咁好死幫你普通戶口免稅
每年有CGT免税額 好似£12000
要留意賣股後要過一排買返同一隻個capital gain先會斷開 即入即岀唔當你賣咗(好似30日)
而如果你地址改咗英國 所有美國domicile嘅etf都買唔到
只可以買EQQQ/EQGB之類喺歐洲可以買賣嘅美國etf
補充少少可以買VUSA VUAG之類
即係英國版VOO
每年有CGT免税額 但都要報税
Dividend就好似計落income
所以話你有開咪有囉
其實如果用ibuk真係想買美etf都好簡單 買ditm既近期option 合約到期入價就會變左持有
voo 唔係 ucits etf (英國政府唔比買)
但係有 equivalent 又係 ucits etf
好似幾好 研究下幾錢成本先
個每年allowance同isa兩樣嘢嚟
當你搵2萬買妖股升到2000萬
嗰2000萬都係一個仙都唔使畀稅局
每年allowance就不過係你賺嘅錢頭£12000唔使交稅
Btw vanguard得自己fund. 冇得買Nasdaq 500 etf
其實都主要係想買VUSA
vanguard好處應該幾十年之後都重響到
freetrade就好難講...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞