英國股票ISA戶口

342 回覆
33 Like 3 Dislike
請問本身有IBUK,喺邊度加isa戶口落去?網站搵唔到
我都係client portal 搵唔到
係goog番ibuk isa先搵到
IB 係計 per trade. 定我睇漏
Our commissions are just £3/€3 per trade for UK and most European stocks, while US stocks start from just USD 0.005 per share.
Ibuk係咪都可以玩美股option? 同ibhk收費, 孖展有冇分別?
同埋ibuk冇得買us etf right???
Lifetime isa都有stock and share
拎埋果£1000買美股爽yy
收費係一樣,
可以玩美股option,
冇申請professional唔可以直接買us etf,
不過可以買ditm既美國etf option去接貨/放貨,至於值唔值得咁做就人人唔同,唔討論啦
Per trade £3
每月最低消費£3
我自己本身用嚟長揸ETF
一個月入一次貨夠晒
咁幾好wor
Ching用邊間provider
黎咗英國一年
想問如果將cs嘅錢匯入英國洗唔洗俾稅?

情況係:
本金係黎英國之前已經有係到
計埋股息同升幅可能只係平手/少過12000鎊
我考慮緊轉依家個ibhk去ibuk繼續玩option
但如果ibuk開埋isa, 咁每年果£20000 quota可唔可以直接將ibuk嘅股票轉去ibuk isa?定係要”bed and isa”? 唔知師兄你知唔知 拜托
Lifetime isa用aj bell
Stock n share isa 用 interactive investor
之前research過要買美股同ucits etf嘅話 呢兩間叫抵玩啲(但同ib冇得比)
因為isa basic currency係gbp
eg. 買賣美股之后都會强制fx convert番做gbp 淨係呢一樣已經cake住
我ibuk isa都係申請中 唔肯定可唔可以由普通acc再轉d asset入isa acc
唔知有冇理解錯 不過應該唔得
咁呢樣就interactive investor好
佢只會fx convert一次
賣完美股可以keep鎂
係咪有得揀自己投資咩股票,唔係莊家指定基金?
低過annual allowance 某啲情況下都有可能要報稅
嚟咗半年以上你經已係英國tax resident收全球稅
如果IB之類嘅ISA其實同普通炒股平台一樣
自己買ETF股票債券任君選擇
分別在於所有收益免稅同唔使報稅
仲有你唔滙入只要賣出一樣照計稅
唔係就係逃稅
除非你同稅局申請行remittance basis
如果買crypto 用幣安個類會唔會check到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞