英國股票ISA戶口

342 回覆
33 Like 3 Dislike
我估都係spread同埋管理費
我cheap精
想入錢落HSBC ISA 計埋落 HSBC UK Premier 嗰£50000 資產入面
匯豐不了
就算唔理政治
將premier卡啲優惠雞肋到
又難開,人地Barclays 即日已經開到
唔使做PLUS member都可以apply ISA?
Plus係多啲function
Btw 大家英股買乜

而家揸緊£IMB £NEX 只會升不會跌
叉開少少 請教
英國同歐洲興CFD係咪就因為美股ETF果d唔比正常買賣ge原因
CFD英國係合法監管 同股票/期貨d規管有咩唔同
有冇option 玩
冇option, future, forex 什至債劵全部都冇

ib既優勢係匯率既成本低 isa acc一樣可以用極低兌換成本 玩多個國家既股票

股票類可買,ucits既 etf,美國既cef/優先股/etd都可以買
試過,無收
Ibisa 規定左只可以買我上面講果堆野,
直接買bond應該唔得,但可以買債既etf/cef之類,例如有tlt 既ucits 版本。
係呀
不過isa我會選擇d美國高息 cef/mreits做主力 以前要俾30% 唔想蝕稅一直冇買過
而家係選擇少左 佢地內含槓桿而家只係俾15%withholding tax
btw我覺得其實isa最好用黎炒妖股。。。
有冇人買返英國股票
Moneybox lifetime ISA 各位點睇?
ib isa 有冇盤前盤後?
想問下 ib uk 入錢用 lloyds 打 sort code 同 acct number 就ok , 係咪唔洗收手續費?
都係買美股ETF
而家計劃開vanguard免費入貨
跟住4月開iWeb 轉上個稅務年度嘅倉入去
繼續經vanguard買同每一年轉上年倉去iweb

咁樣全程除咗iWeb 開戶費外
每無論個倉有幾大都零收費

呢個方法有無伏?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞