英國股票ISA戶口

342 回覆
33 Like 3 Dislike
無得轉
ISA只可入錢攞錢

不過如果而家持股數量唔多可能capital gain都未過每年allowance
咁就快啲賣咗去響ISA入面買返
記住買賣有可能要報稅
其實 Freetrade ISA 收費好似同IB差唔多
都係每月£3
有無人用 IBUK ISA分享吓好唔好用
係咪同港版介面一樣
賣先要報稅姐 買洗撚報咩
收費好似唔係特別平?
可唔可以分享吓點解揀佢
用落好唔好
呢度個買賣緊係講普通戶口賣咗啲持股啦
係啦知你醒啦
正路係
當然你穏陣起見都可以搵律師會計師確認
講錯咗唔好搵我找數
isa account 收trade in out費用一般真係比較高
除非對自已眼光真係有信心 否則真係唔建議當isa做普通股票acc咁day trade 炒賣
其實都係諗住開頭一筆長揸
同埋定期每個月入錢等佢滾大
無事無幹都唔會攞返出嚟
唔該晒
提及Vanguard主要係貪佢穏陣
Vanguard用Freetrade 的確product唔齊
而家睇IBUK都係埋單£3一個月好似都唔差
(min charge £3 trading fee ,無交易就照交 £3/月)
*Vanguard同Freetrade
多謝巴打提點 我認知以前ib 係冇做isa acc 即刻入左去搵料
睇完佢d Q&A
1.一定要用gbp做basic currency
2.佢係至少要trade到3£ min charge一個月 3.冇其他月費
4.同埋FX費用對比其他isa仲係好平(1000usd trade1次收多0.3£)
5.isa acc一樣可以買us,uk,hk,eur,sgd既股票

已經申請左ib isa等批中
IB 有ISA ?? 我傻仔左
lm
請問IBUK開戶幾錢唔見個網寫
啱啱都申請咗
邊間都好
ISA一年最多都係放得2萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞