英國股票ISA戶口

342 回覆
33 Like 3 Dislike
Isa係咪冇可能有美股options?
呢啲tax law嘢成日轉
最好問律師
唔係嘅話最低限度上政府官網check佢啲報稅指引
專登唔俾佢check嚟唔交稅
咪即係逃稅囉
畀人發現一定會係咁先踢返大灣區
crypto英國有乜要注意?
我屌,見fineco 免月費3per trade, 開完Fineco ib 先出isa. 係咪玩野呀。
下個財政年度先轉得返去ib.
我開完interactive investors先知
4月要搞搞佢
如果股票一路蝕緊錢 入境英國後番家鄉平手走

想問下咁樣當唔當我係capital gain
買入價 - 賣出價 - 手續費就知
剛剛今日開通左ibuk isa 小試牛刀左

1。isa戶口只可以用gbp唔可以自己唱定非gbp外幣

2。每次買賣美股系統自動强制兌換gbp番做美元,系統自動食差價冇額外收費,佣金同普通acc fixed rate一樣, 可以轉tiered

3。只可以買stocks,bonds/options/futures etc. 全部試過唔俾買

4。試緊買收息產品 未知派息係唔係都會兌回英鎊

5。入錢要分開入 (或者係我唔識)唔可以直接由普通戶口過錢去isa戶口
Etf ok?
Qqq5得唔得?
不可買摃捍類etf同唔可以直接買美國etf
UCITS 既vusa/vusd/eqqq 不同貨幣結算都可以買
但係qqq3/qqq5/5qqq果d全部唔得
想請教下大家用咩途徑ibuk轉gbp出英國
我本來打算經monzo 用wire transfer,不過爬文睇好似好唔穩定。。。
Ib 1個月有一次免費tt, 可以去你要的銀行戶口
唔好意思 問得唔清楚
我意思係receive bank有冇邊間唔駛收charge,
我望過幾間例如lloyds同starling收tt應該都要收charge
係 要自己另外申請
係Google search ibuk isa就有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞