Philips hue 停產?有冇巴打有用開?

286 回覆
9 Like 25 Dislike
除咗燈仲可以自動開埋窗簾, 冷氣, 空氣淸新機, 電視等
一定係 T8 光好多

我燈槽裝 Hue Lightstrip 要打孖
nanoleaf essential個auto 一開關power 就會取消

Hue 入 Homekit 選紅圈個顏色,就會隨時間轉色溫
無咁光 但氣氛光度夠晒
我通常用最低光
要光就用主燈
冷氣要關窗再開 所以唔洗自動都得
我平時開窗只會開少少罅, 因為要防塵, 防濕氣, 防嘈音等, 所以照開冷氣都唔太大影響
30幾度放工返嚟自動開埋冷氣係正嘅。
點樣set 自動開燈係用返自己setting, 個app得4個燈光mode
Same 夜晚番到屋企HomeKit 自動開燈 開電腦
訓覺上左床就叫siri 關燈熄電腦
夏天就電話控制 臨番到屋企開冷氣

遲d諗住整個智能門鎖
但係見隔離屋上次停電維修 屋企冇人 個門鎖自動開撚左
其實係有記憶的,可以用佢個hue app set. 前提係你要有用個hue hub連咗盞天花燈先。
用電芯架喎
香港買幾貴下
Memuru 光d 定lightstrip 打孖光d?
我想要夠光
如果Memuru開到最光
唔開主燈得唔得?
定淨係可以當佢氣氛燈既光度?
本來有興趣,但一起底發現大陸嘢,驚backdoor又送中,最後不了
係喎
我唔知你要幾光
因我放床頭向上射 較最細光 夠用黎睇下手機 準備訓果種光
如果放天花向下射 較最大 應該可以夠用唔洗主燈
冇 side by side 比較所以答唔到你
Memuru 應該係接近 T5 管嘅光度,唔知你想幾光。

我自己就燈槽同 downlight 都會開住,咁樣啲燈光會比較平均舒服
T5 都夠做
我而家燈槽用兩排T5
但大部分時間都係開一排就夠
Siri真係幾方便。放埋HomePod係床邊,同佢講我好熱阿,就幫我開冷氣 不過缺點係會認人聲,屋企人用an機,無得add佢把聲
要有HomePod or 長放部iPad係屋企先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞