Philips hue 停產?有冇巴打有用開?

286 回覆
9 Like 25 Dislike
貴得嚟又唔係好
可能我習慣開關燈制,覺得方便過吓吓㩒手機。
uk amazon 89$ 兩粒
咁計大約5000$
我床頭燈 用hue 支燈管配hue 開關
個燈後加 本身無開關 所以就禁用hue個無線開關 就完全無問題
連bridge更新firmware, 新版應該可以set power on behavior 係last on
Hub sync, 晝面data要經個box hdmi in out先同步到
apple tv個user experience係好好多,功能就一樣
可以用hue dimmer switch
啲智能野 安裝完又要set le set路
搞一大餐 方便個少少
一壞又有排換
我用hue,夜晚先暖光,下午一定白光。
個顏色應該係Homekit自己控制。
光暗方便,我全部都係automation場境自動開同關。
所以我盡量買homekit嘅產品,scan個qr code就用得,整埋automation 慳番每日開關燈制時間。
你估下呢度d 巴打有幾多個屋企細過500呎
有陣係床唔想郁
但開電話有陣要load仲耐過行出去
淨係覺得好肉酸
就係果一步都唔想行,返到入房訓係床叫Siri 熄晒全屋燈幾爽
Link咗HomePod Mini 係0 Delay;
希望佢遲啲出埋吸頂燈就好
唔明點解啲人整智能家居但又覺得成日要㩒掣。
HomeKit 又可以detect到我返到屋企幫我開定燈。
唔駛返到屋企開門黑嘛嘛
係㗎,自動嘅先叫智能,不過唔少人唔明,而為可以喺電話開燈熄燈就智能。
剩係聲控 "喂 siri 睡房 較暗D"
1秒變暗 已經好實用
Memuru?
見佢得好少led 燈粒
又得一面出光
其實做唔做到T8光管咁光
有時坐梳化訓著左
唔想起身熄燈
直接叫Siri 較暗d 繼續訓
當你有幾十盞燈, 七八幅窗簾, 幾部冷氣以上, 再加埋影音視聽等, 有智能家居就唔止方面少少
我有個 Hue dimmer switch 喺床頭, 駁咗入 HomeKit, 一㩒就可以開/關全屋燈/窗簾/冷氣等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞