Philips hue 停產?有冇巴打有用開?

286 回覆
9 Like 25 Dislike
我個隻hue gu10, 只係用係床頭燈,唔係成日著。有時會順手熄實體燈制。過兩日再著就一嘢光到刺眼,幾煩。用app 開關就冇咁嘅問題。
個隻LED 天花燈,冇得入homekit. 千幾蚊一盞,冇諗過連最基本嘅記憶都冇,用remote 開關就冇問題,但經常順手開關燈制。
Hue最為人詬病 就係本身個燈制變到廢咗,因為一定要長開。

2021年新出咗個產品係可以令你用得返原本個switch, 但係要換電
https://www.youtube.com/watch?v=6GC41Ws8c5Y&ab_channel=PhilipsHue
肯定係想呃你買,幾十蚊扮幾百既大陸野
普通智能燈制冇得較光暗/色溫/變色
我裝修師傅彈咗一句:飛利蒲,衰到你估唔到!
某程度上都幾認同。貴其他牌子咁多,基本記憶功能都搞唔好。
咁都係既
兩樣都用哂就最方便
我一年前去買,個老細話hue燈膽出左新版有埋BT,舊版因為連接唔穩定所以順手停埋產,咁講你個燈鋪老細陳述係部分正確
不過我嗰時周圍問,發覺去燈鋪問佢地多數都好抗拒人用hue,可能佢地賺少左掛
其實換個homekit 制面仲好, 乜燈膽都得
冇呢個情況喎
半夜較到好暗先熄燈 第二晚開返係keep住咁暗
利申 我用bridge
因為你裝咗hue之後, 你燈掣個位係變成 斷電/駁電。
你無bridge, 即係無裝置去記憶盞燈嘅profilie, 咁你斷電一段時間(熄燈掣)當然會reset啦
有用bridge, 有時開燈(燈掣) 會冇左之前個srletting.
最近先送左個
仆街仔又打爛屋企電視
香港啲屋咁閪細,燈掣一伸手就啪到,買嚟把撚咩
D智能燈膽係咪就咁扭上去就用得
想試好耐
你用Philips hue? 燈光係咪會隨時間轉色?我用Nanoleaf 個燈泡,揀adaptive lighting, 永遠都係黃光,唔會自己變色
我無用hue play,覺得佢技術未成熟,想等多1-2代先。

但我用緊samsung qn800a 電視,就算有內置app都唔會用,用返apple tv開netflix / disney+,所以應該問題不大。
我用Homekit自己set scenario算
Nanoleaf唯一缺點真係開閂燈/轉scenario太慢,聽講link左Homepod會好啲
但Nanoleaf真係平Hue一截
要睇邊隻,有啲係,有啲要用埋佢個hub
我gu10 白黃都要500一粒
你5000有12粒算平
好似三百蚊多啲
買個bridge好平,方便好多。
我覺得咁樣好麻煩
其實好多都唔使用bridge真接連屋企wifi就得,方便好多。
或者叫bridge
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞