係「第三者」唔係「小三」

293 回覆
497 Like 43 Dislike
咁「仔」咪唔等於「二代」囉

你而家直頭曲解埋廣東話「仔」嘅意思喎 學人講守護粵語文化?你會唔會好笑咗啲?
仔 可以解仔女可以解男仔
等如
長 可以解成長可以解長短

你文盲就讀多d書先啦,一詞多義都唔識。
將事物總結成規律係好高難度,但係對於個別詞彙,當你經歷過由冇到有嘅年代,唔洗係大學教授都可以話俾你知邊個啱邊個錯。

例如當年香港冇人會用「吐司」呢個名,一定係講「多士」。後來開始聽見有人用呢個名,發現原來台灣係咁叫,咁你一定好淸楚邊個係香港用語,邊個係外來語。你冇理由challenge人地點証明「多士」係香港用語,「吐司」係外來語。
仔女=二代?

你生咗幾多個仔 = 你生咗幾多個二代?
我個仔唔聽話 = 我個二代唔聽話?

老真講 你中文語感好撚差
咁星二代 = 明星仔?

中文無你諗到咁兒戲 唔係你話咩意思就咩意思
明星仔個仔解細丫
讀多d書先啦
係二世祖 唔係富二代
都話多義,仔女可以好多義,有個意義可以代替二代,但唔係全等。

btw好懷疑你明唔明咩野叫全等
係「重點」唔係「亮點」
係「質素」唔係「素質」

呢2個都係兩樣唔同既野喎...
其他同意
駁唔到就潛啦 連我串緊你都唔知

平時你係咪比人恥笑完 仲笑笑口講多謝果啲傻仔嚟
笑死
大大聲條友
原來用開嘅
明星仔個 仔 係解唔係大明星,仔係細咁解。

你自己講堆野去證明你既無知

未見過人好似你咁弱智
邊度有source係話「有錢仔」個「仔」係解子女?

鳩噏唔洗本
米L玩大陸驚喇
睇日常用法就知
你都幾可憐 連我果句串緊你 你都唔知
咁你查是旦一本字典啦
電腦專用詞字典係 最適化
無source就過主啦

你咪開個Po問下人 有錢仔係咪exactly等於富二代囉
睇下其他人嘅日常用法係點
性能最適化(最高lv
你win
你而家又講「個別詞彙」 之前又講「縮寫係支那特色」

你諗好立場未
其實究竟係咩原因手提電話可以講左係手機
最多都係簡稱手提,個機字邊度黎
果然language係會變, 但優化呢隻字最大問題係鳩用
牆國就用得最濫, 完美的黨永遠都無野要改善/糾正, 去到香港一樣

同意,一詞頂晒所有詞,係最大問題。
好似打造咁,本身都有呢個詞但用係金屬武器到。
但後來9用代替晒所有詞。
不過呢一堆行為嘅統稱的確係叫「性侵犯」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞