係「第三者」唔係「小三」

293 回覆
497 Like 43 Dislike
點解搭鐵唔得
香港人係講開fan屎
唔知做乜撚近年多左人叫乜鳩粉絲都on99
跟大陸風囉
重可以係咩
有幾個唔認同
xxxx係咩咩既天花板 其實係一個借代手法咁形容一個人
雖然係有d造作
但其實都算合理既用法 係中文圈都可以通用

草莓 士多啤梨 兩樣野黎

富二代同有錢仔果個深層含義唔太一樣
同埋跨年同除夕果個時間其實都有少少唔同
性侵係sexual assault
以前嘅香港習慣中英並用(撈埋),係支化後先要樣樣嘢一定要有個「中文」詞語
如果要寫出黎應該要點寫
吸引係 attractive ?
吸睛係 eye catching ?
支式「縮寫」係有種支味,唔係普通縮寫咁簡單,經歷過嗰個年代嘅人自然會明,點樣具體寫出呢種縮寫嘅特徵有啲難度
有錢仔唔係富二代啦,朱西伯格係有錢仔,唔係富二代

富二代,應該用二世祖

搭的士都有個地啲嘅講法,飛的

好多唔正確用法,都係簡單得滯,例如Scan 中文講掃描冇問題,性侵犯冇問題,少最後一個字就有問題
其實以前唔興青臉白淨,會叫小白臉...
又唔可以咁講嘅
中文考oral 同作文都已經要monolingual 啦
同埋呢二十年開始網絡文化發達,除咗支那,同台灣文化都多咗交流,唔少中文翻譯都係台灣叫先,例如fb 叫臉書,twitter 叫推特
香港如果要純用中文,我諗真係叫「X 迷」多,X=個明星嘅主要事業,樂迷/書迷/影迷/球迷咁,當然口語大家都講fan 屎
最慘係好多網上磚家都好多人屌話素質先啱,on99
係「DC9」唔係「的士佬」
YYDS
想問吓蝗語縮略語規律大約係點,我都唔係好捉到路
請查yahoo. dict
我上面#147都講錯,富二代的確係可以叫做有錢仔。

二世祖係有敗家仔嘅意思,同富二代唔同。

朱西嗰啲唔係靠父幹嘅係叫有錢佬,唔會叫有錢仔。
「富二代」用返二世祖會岩啲
朱西10年前發左達嗰陣,廿出頭叫人有錢佬?
有錢仔同富二代真係冇直接關係wor
本身富二代都係貶儀,靠老豆
Yahoo字典就一定係用正規中文嘅?
廣播道fans殺人事件
廣播道粉絲殺人事件?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞