係「第三者」唔係「小三」

293 回覆
497 Like 43 Dislike
中英之間本身就唔一定有equivalent
而中文本身就係無優化呢隻字/concept
當然language係會變, 但優化呢隻字最大問題係鳩用
牆國就用得最濫, 完美的黨永遠都無野要改善/糾正, 去到香港一樣
下至日常生活層面 改善工程/擴建/裝修/升級 乜鳩都變優化
睇老高吖!睇多D支片吖!
以前一路叫fan屎
粉絲的確唔係港語
根據維基百科的介紹,群眾募資又稱群眾集資、公眾集資或群募;中國地區多簡稱其眾籌、群眾籌資。具體是指透過網際網路展示、宣傳計畫內容、原生設計與創意作品,並與大眾解釋通過募集資金讓此作品量產或實現的計畫。有意支持、參與及購買的群眾,可藉由「贊助」的方式,讓此計劃、設計或夢想實現。在一定的時限內,完成事先設定募資的金額目標後即為募資成功,可以開始進行計畫。
http://iiic.niu.edu.tw/actnews/intro.php?Sn=13&OSn=41

「籌期」係出自香港監獄術語,做邊個期數,期數即係返工嘅地方,如果夾錢買嘢,就叫「籌期」
另外廣東話類似嘅講法重有「搭棚」、「跑山」

btw,「仲有」本字應為「重有」
重:再次、還有
仲:中間,例如春季第一個月叫孟春,第二個月叫仲春,夏季中段叫仲夏
兄弟排名:伯、仲、叔、季
「仲」係排第二
自膠撳錯不推文
「性侵犯」
「性侵」「實施性侵」
「二世祖」帶有貶義
「有錢仔」、「太子」、「少爺」比較中性
打邊爐:不如淥啲fans
「性侵犯」冇問題呀
「性侵」有問題
「性侵」呢個term本身就係動詞黎
點解前面要加「實施」呢個動詞落去
但佢同非禮/強姦又有唔同

性侵係一個統稱
又或者用英文講
非禮=indecent assault
強姦=rape
性侵=sexual harassment

三個唔同definition黎
唔可以話係同一樣野然後話呢個岩呢個錯
魚丸子 簡直就係污染咗 魚蛋 呢個固有名詞
乜野頂級
即係世一囉
咁世一有冇問題
定要叫世界第一
我覺得要叫世界第一
仲有個「視頻」
支那好興動詞前面加「實施」
中文同英文本身係兩種語言,用英文去諗中文係唔啱嘅
我話「性侵」唔啱係講緊縮寫
支那乜鳩都縮寫
細個睇報紙都係寫「非禮」「強姦」,係近年01果堆紅媒成日講,洗咗大家腦
漏咗
係「影片」唔係「視頻」
'發個訊息'去'羣組'
'小區'
'清零'
推下先
龍口粉絲我就聽過...食得既
其實我地平時講得個context都帶點貶義?
帶點敗家仔/靠父幹嘅feel
不務正業/份工只係做樣
e.g. 香港代表 劉X偉
定只係因為現實中有番作為嘅有錢仔本身都少

少爺就好似太 ....Alfred叫master Bruce咁
佢哋嘅「亮點」唔係「重點」
係「重中之重」
「亮點」應該係「矚目」、「奪目」
劉嗚偉應該用「垃圾」形容
發表講話應該係演講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞