係「第三者」唔係「小三」

293 回覆
497 Like 43 Dislike
牆內造字有原因嘅

佢哋會用、甚至作字詞等人一睇就覺得係「好」、「有進步」、「新穎」嘅感覺
用嚟發表佢哋嘅政綱
然後傳媒都會跟返一樣嘅用字
就會成為一種「流行」

大陸政府作嘅用字會加強褒意
而大陸網民嘅字通常都會加強貶意
「縮寫係支那特色」,不過你叫我講個規律我係講唔出。但係「個別詞彙」問我係咪蝗語,我可能可以話俾你知以前香港有冇咁用,定係後來先傳入。

你係咪跟唔到我嘅邏輯?唔洗氣餒,俾啲心機,你得嘅
動態清零
負增長
佢連一詞多義都接受唔到,講到隻隻字都要全等咁。
佢應該都接受唔到約定俗成呢樣野。
「縮寫」咪係一個規律囉 你睇翻自己打咩先駁嘴啦

你講到明縮寫 = 支那文化入侵喎
同我討論之後敗走 而家要搵人安慰你?

Btw開完Po記得提我thanks
奧威爾在小說的附錄,解釋過新語的原則:新語建基於英語,但大量詞彙及文法被簡化、取代或取消,例如「好」(good)是指「喜歡老大哥」(to love Big Brother),而「壞」(bad)則已被「不好」(ungood)取代,結果,削弱人用不同方式及語句表達意見的能力,無法說出「老大哥是壞的」(Big Brother is bad),只能說「老大哥是不好的」(Big Brother is ungood)。這符合英格蘭社會主義(英社)的意旨,因為極權主義政府不會喜歡人有與政府不一致的思想或言論(犯罪思想,crimethink),因為表達自由、革命等概念的詞語,都已刪除。
其實你連一個立論都企唔穩,我除左話你錯同誤解之外都無咩野好講。
之後你就無啦啦以為自己贏左。

因為你連立論都無,我都唔知點討論,亦唔想同個無邏輯既文盲討論。
唔好咁多bullshit
搵到source先好覆我 咪撚嘥我時間
舉個例,
我話 生長 係 生物由bb變成熟。
你就話

長短又係由bb變成熟丫? 哈哈哈,我win!
直解,理解到optimal point,根本優化,最佳化都唔準
一係你開個Po 「有錢仔係咪exactly同富二代同一個意思」比人投票

輸咗果個罰抄「有錢仔」一千次 你夠唔夠薑?

唔夠薑就收嗲咪撚再吠
咁你個logic咪bug左囉,如果當時係冇咁嘅形容詞,你根本就代替唔到人地個詞語
篇文未打左叫有錢仔lo
想問「奇葩」 算唔算大陸用語?
我一路refer緊#169問「蝗語縮略語規律大約係點」
唔算
音譯有咩問題
巴士/的士呢啲字唔係音譯咩
你 #122 話縮寫就係等於支那特色喎

咁係你當時講錯?定你講得太籠統?
我話「縮寫本身就係支化嘅現象」,冇話「縮寫就係等於支那特色」

見你冇乜自己論點,淨係執住人地一字半詞為抝而抝,唔係好想再同你抝
你呢兩句有咩分別?

縮寫係支化嘅現象 咪就係imply緊「縮寫」呢個文字規律係支那文化入侵香港語言嘅其中一個例子

有咁難明?定你唔肯認自己講錯咋
追post先好冇呀
咁你寫殘體啦不如 仲"方便"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞