免打針證明,醫生證明係咪都市傳說

577 回覆
1560 Like 14 Dislike
4hing?.
呢度有個例子:

台灣大隻健身男子接種疫苗後急性心肌梗塞
https://lih.kg/2848209

大大隻冇病冇痛都搞到差啲死,如果本身個心有病,比着係我,屌你老母寧願拎綜援都唔會打,打咗之後分分鐘連命都冇,我做乜要揾條命博?
曾經聽過有個朋友轉述另一個朋友講,我無從考究真偽

事主睇醫生之前,偷偷開咗電話錄音
事主見醫生果陣,用盡口舌去解釋自己身體嘅問題,醫生依然唔肯開醫生紙
之後事主同醫生講,拿我就啱啱有電話錄音,將我哋嘅對話錄曬了,如果到時打針之後有咩後果,就將呢段對話公諸於世再乜柒醫委會都呈報曬

醫生聽完之後,諗咗一諗,故作鎮定咁話佢嘅醫德同操守如何高尚云云,但係同時叫位事主2個星期之後再嚟覆診,睇下身體問題係咪依然持續,再作評估
2個星期之後覆診,醫生就開咗張醫生紙畀佢了
請問醫生如果有皮膚病係咪都可以開到啊
將常理掉轉先喺香港合理
高招
醫生開即係同政權作對,收你幾舊水邊個同你博。
未係咁嚴時係得,我同事都拎過。但一開口谷針,原本個病有醫生紙去覆診都唔肯再開延長
呢種人正仆街
偷錄音係有用咩,個醫生好蠢
利申開咗三個月醫生紙
我係樓主,我女朋友係因為佢睇開個醫生之前講到明話開比佢,所以就放心等依排得閒,先去睇,係而家反口所以先做deadline fighter
咁不如帶個D乜野隨身針孔攝錄機當自己放蛇仲好
有埋畫面
會唔會報埋上東張西望架
呢啲都冇話分中定西嘅…從來所謂醫生,喺我眼中都只係萬千職業之中嘅其中一個,為嘅唔係錢就係社會聲望,唔係話冇真正嘅仁醫,不過佔嘅比例可能得1%咁少囉,如果有人真係睇到醫生呢個職業係聖人咁款,咁我只會覺得呢啲人對呢個世界太過天真,太過童話化
諗多咗,有親戚末期keep住化療都冇證明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞