免打針證明,醫生證明係咪都市傳說

577 回覆
1560 Like 14 Dislike
做化療都建議你打
其實有咩情況唔駛你打
想知邊度肯開 屋企人有糖尿 醫生都唔肯開
睇病人態度同年紀
後生又客客氣氣都會搵下藉口開俾佢
我姑丈cancer + 三高 + 裝埋起膊器
睇嗰幾個醫生全部唔肯開免打針證明
本身佢仲仲有少少體力打下網球
宜家佢唔打針嘅話應該到死都冇得再打波
我分享吓
我有一張見過免打針證明 但張證明其實係要隔一段時間review eg三個月 所以其實到最後都係冇得拖

至於話要證明你係適合打針
要同普通科醫生拎轉介信 去過敏診所度做評估
做完評估佢會出張證明俾你話
呢個人打疫苗同普通人出現過敏反應嘅機會率一樣 咁嘅意思囉
2022仲咁天真
我敢肯定唔會有醫生寫紙
醫生:建議病人自行考慮身體狀況
寫咩紙你都打左啦
政府谷針當然係政府有問題唔使講
不過醫生讀左咁多年醫又實習咁多年係專業人士,佢根據佢自己專業知識叫你去打,如果打完出事點解佢無責任要付?始終普通市民唔會識醫學方面知識,都係會聽醫生講點做。 就好似睇醫生,佢開錯藥咁,你唔怪醫生開錯藥咁怪邊個?
有同事 50 歲左右,食煙玩通頂打完邊爐食雞煲,有免打針證明,肥胖250 磅,3高,啱啱輕微中風,心律不正等做通波仔,腎炎,政府醫生叫佢唔好打!而家日日食菜做和尚
依家打既人都係為左張針卡架姐
係咪開個群組之後半封鎖咁講呢個話題會好d?
直接話外國打針嚴重敏感,最後好返出院,但係岩岩出院時都係溫溫燉燉由朋友送番香港,唔清楚係出咗咩事。
我識個同事攞到2年已經好勁,估唔到會出十年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞