免打針證明,醫生證明係咪都市傳說

577 回覆
1560 Like 14 Dislike
其實免打針證明,醫生證明係咪都市傳說黎
好似好少聽到有case 個醫生係肯寫比你
要做化療個D 又谷針,三高又谷針
我女朋友佢本身有藥物敏感唔可以亂咁食藥,曾經試過爭D 命都無
今日睇醫生,之前醫生同佢講過又話有藥物敏感對打針係有影響
而家又話可以咩事都無,叫佢去打針
而家政府為求谷針,忽視哂D 真係唔打得針既人趕盡殺絕咁
點解咁驚打針係因為身邊真係有人試過因為打針而去世

所以想問有冇人真係成功拎到免打針證明/醫生證明,search 過連登好多都係醫生唔比咁
佢地開d條件高到唔係搵醫生,係應該搵定長生店同寶福山訂位,拎佢張單申請免針
D閪醫血糖要成20, 血壓要成180 癌症未期好似先會開
嚴重藥物敏感個d都叫人照打唔肯開
打出事就話打針個個要知道自己身體情況
仲有一定要搵閪醫,搵中醫都唔寫得
可唔可以調返轉,叫醫生出適合打針證明,出左事,有人陪葬
某連鎖診所有醫生肯開
一開始開1年證明, D人知道後勁多人排隊
可能個醫生都驚出事
而家只係肯開3個月證明

利申: 我同事鳩吹冇任何證明, 藥名都UP唔出但都出到
但本身都有糖尿,食緊中藥/ 高血壓 食緊西藥 唔算太嚴重有無機會肯寫
醫生叫你打,打死左唔洗上身
醫生開證明叫你唔洗打,佢就要上身
睇過兩個醫生都有開,普通都市病
只係你未搵到個肯開,現家政權都俾好大壓力醫生
ON9
你係醫生會唔會寫證明呀
證明唔到你適合 亦都證明唔到你唔適合
就係咁簡單
真 都市傳說黎
個個都見過肯開
但係一個名都比唔出
我女朋友敏感 羅到張十年證明 但宜家診所門口貼左紙寫明話唔會再出證明
其實係睇醫生自己... 肯開既一定開俾你...
當然, 唔肯開既醫生都會同你講, 根據衛生署/ 世衛指引, 你情況無影響可以打針
其實如果香港有Az打,會唔會多啲人打
去英國保平安
就死都冇
其實唔係應該掉番轉先合理咩
醫生係專業人士,佢根據佢專業知識叫你打,如果你有事,醫生點解反而唔會有責任上身?
反而醫生開證明叫你唔洗打,佢唔係反而唔使承擔你打完針之後有咩事要負責個風險咩? 你都無打針又何來有打完針之後會出咩事?
AZ 好似仲多問題喎
Novavax 就值得觀望
train T細胞

https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/3803924

真正可以免於重症或死亡的「T細胞反應」,AZ疫苗的表現也似乎更勝一籌。
呢度係香港
Az 腺病毒技術相對mRNA舊

啲人應該放心啲

BTW林奠唔要一百萬劑Az,捐撚咗畀人
啱 香港就係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞