連登攝影交流區

1001 回覆
37 Like 13 Dislike
覺得呢張正同時又好可惜
正既係撞到呢種場景真係超極難 感覺係青春同少少灰少少寂寞
可惜既係天色差 好暗同冷色
同埋構圖打橫將d人放正中間,下面綠+啡既草叢要唔要都得,感覺會再好d
係 我諗係咁諗 不過味上手撚過FF機
可能crop完搞一大輪野同上面巴打講既一樣 同APSC個x1.5可能差唔多
有試過打橫 不過兩邊d草好亂好難睇 同埋張相感覺好似好平面咁
張圖間屋右面d草其實執過黎 本身好高個畫面好唔平衡
如果色溫拉右少少是咪會好d 仲學緊點樣調色
本身個天灰到傻都唔知點救 如果唔係咁岩有幾個mk坐左係上面令到張相有feel我應該del左
通山走黎講FF一般會用咩焦距 主要想影下動物
前排睇緊sony 貪佢好似追焦夠勁
應該唔會好似d uncle咁拎支大炮企半日
微距我又反而唔係好驚唔夠 試左幾次用APSC應該都夠用 主要係支閃真係好重要
不過主要都係睇你影咩生態先雀同蟲都差好遠
如果微距,以我經驗,我FF機影完隻野出黎crop到得番對複眼都仲得,多野玩d,就算好舊既微距鏡頭既解像力都嚇死人
crop相主要睇像素,唔係sensor大細
雖然FF機通常像素高啲,但crop完可能得返千幾萬,好多時仲少過APSC機,要睇下夠唔夠用。如果有budget買高像素FF機就另計
第一張好正
好想去旅行呀屌
塊牌新加?
上次去唔見有
好似話做完農曆新年就執,而家個場擺多咗啲裝飾俾人打卡

小弟又嚟求屌醒
幾靚吖 邊度嚟呢?
南生圍, 最靚嗰啲我仲未執

孤獨既攝影路,求交流
This Afternoon at Tsim Sha Tsui
尖東
A7R4 35mm 長曝

放假放成個星期先黎周圍都爆肺炎
又冇得食夜晚都唔知去邊好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞