連登攝影交流區

1001 回覆
37 Like 13 Dislike
咁啱行過見到賣佛像嘅鋪幾特別就影下,我都覺得影哂成間為主,店主做一個襯托會更好。我影個時佢個樣太惡,所以就冇補多張。
其實我同你諗法一樣,不過見好多攝影ig佢地啲相都係同一個色tone為主,所以自己就想嘗試一下儘量所有相都係同一個色tone。都係玩下試下咁
但哩個似有保護色咁,同一個tone都可以有深淺濃同淡,或者橙係偏去黃或偏去紅。
啲色幾靚,呢種style 有冇名堂?
原來半格機 唔怪得鞋過鞋底
你應該係un咗,400tx 可以好利好sharp
拉爆
舞獅我係dn H&V d preset 再自己執。
不過其實唔係真係咁有用好多preset 你放完會爆曬色over 曬好樣衰。
好多時自己執仲好過
做乜撚嘢上面兩個回覆屌得你咁撚甘
有仇嗎?

淨係識係屋企影喵
講真,600影到咁同我m43 150kit鏡差唔好
用腳架垂直部機 快門1/15 影個時打返橫部機
利申:我睇片見人咁做 唔肯定
明顯係zoom in zoom out
快門較30秒,一撳快門掣即跑過去。
記住唔好手震。
棵樹一流
邊度嚟㗎
想玩你隻貓貓
g

初學攝影+lightroom執相 想要少少意見
睇到想用街道做引導線, 亦想有前景有後景, 而主體人物搞緊檔野, 捕捉到佢應有既神態,

構圖問題: 後面路人太雜亂, 阻礙到引導線廷申, 亦痴到檔主, 檔主光線唔良好, 有半個人都黑哂, 俾啲耐性等下影多幾張可能有更好效果. 有多個位置執得太黑細節太少影響個畫面完整性.

色彩問題: 成條街都是人, 但主體檔主冇人光顧 故事理應是SAD, 但色彩似乎太繽紛開心, 構圖中亦沒有事物可以反映到個反差(如果想用)

都可以算係GOOD TRY. 但如果呢張已經係嗰晚最好既相, 咁要再加油下了.
畫面好靚既風景 , 個人覺得整體有少少OVER, 個別調整每個區域光暗引導看倌去欣賞每處細節會是更理想的做法.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞