連登攝影交流區

1001 回覆
37 Like 13 Dislike
色我覺得ok,不過個檔口又光又大,我唔知佢係主體定係個路人係主體?因為佢都咁上下大,但佢係冇特別。
點解一定要影?
感謝師兄賜教!
最主要係highlight壓得太暗
早期HDR衰就係依d

唔一定要光位有detail先叫好
會攪到張相好污糟
同埋唔知你用preset定自己tune,張相退色退得太多
得返橙同藍加偏藍既綠

用左你張相執左少少
2分鐘內調一調,全人手tune,睇下會唔會突出返你張相
講起光位壓得太勁,其實我有時都覺得死黑死白都冇乜問題
師兄嘅講解令我思考唔少 重要執埋我張相比我學嘢
感激不盡!

舊相懷念下
thx bro

btw,玩緊乜?
一個企埋一邊跟班大媽跳舞
構圖,故事,氣氛…都冇….繼續努力啦
有時影完自己覺得有問題就唔好拎出嚟。 當自己學左野,下次影好啲就得。唔洗拎出嚟
除咗色彩, 構圖都…

兩個主體之間有咩關係? 個故事係邊度。
不能同意更多,一早都話唔知你邊個係主體。如果我當個檔口或個路人是旦一個係主動,咁樣分開嚟睇佢哋有乜特別?係冇呀。

如果你話兩個都係主體,咁佢哋之間有乜關係?係冇呀。
受教了
屌你老母,邊撚個係又負評,唔係又負評呀!
見你近排好多相都係依個色tone,我係覺得每張相個感覺都唔同,我覺得唔可以用死一種色調表達張相既情緒
構圖工整, 畫面各個細節比重平衡. 但係內容唔算突出, 這類寫實風景可以儲幾張再拼一張相出, 或者組合式發佈, 多角度去集中描寫 過馬路行人?地鐵門口? ...等等. 幾張相咁展示, 看倌可以來回找出相似又不相似之處, 玩味更多, 藝術成份更高.
讚左少少先. 識得水平, 構圖格局合格, 今次影到樣. 影到人樣其實重要, 尤其是當你想表現一個人既情緒, 之但係...今次個人物係同個鏡頭有關聯, 如果你可以影好多張唔同店主都係咁同你怒目相向咁都可以係算係一輯好相.

但如果只係一張, 就咁睇個人物唔算好突出, 同個背景又冇咩互動關係, 如影WIDE啲影哂成間店, 增加間店比重, 個店主化為配角, 可以更好.
畫面線條有趣, 有多樣細節可以比擬欣賞.

有一點點可惜的是遠景香港島山麓摭左少少. 不夠完美. 如果可以的話可以P乾淨個海, 畫面感覺更加平靜, 更加突顯你想影既線條, 當然每部份光影都要獨立調整勾畫返你想俾人睇既光影細節.

好似咁
落個ND filter長曝光撫平個海面應該幾正
無論黑白定日落時分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞