連登攝影交流區

1001 回覆
37 Like 13 Dislike
時間上差左, 個天光少少, 啲暗位出返DETAIL就更好. 構圖上 地面明顯比天空樹枝部份有較多細節較重, 天空與路面比例太50/50, 影響左畫面平衡.

另外焦距選擇亦可重新思考, 現有焦距夠唔夠表現到, 定係再壓縮啲拉短成條街放大個塔, 或者再WIDE啲放大近景, 焦點放係條
路....等等都可以重新再考慮.

色彩上主樓建築物太青, 各部份色溫需要更好調整才會有更好整體性.
多謝
我本身都想等耐啲影多幾張 不過個檔主好快就走開咗 我都唔好意思企太耐

高中低都有一張
我自己反而唔鍾意啲燈太光
但我完全唔識後制又唔學
正路光圈再收啲再推光間位會好睇啲的
我都認同天未黑得晒
不過要趕返大阪食飯
等唔到了
正路光圈再收啲再推光暗位會好睇啲的
唔驚啦, 街拍係要練下忍受人地既目光。 當然時機既野等都未必有既。
#香港真係好撚靚(加哩句就可以呃like)
A73 28-200 f2.8

新手

影演唱會真係好講運氣同埋好乾體能
同埋即時諗構圖都係好好玩嘅地方

個女人有啲恐怖
影呢啲係好多靈異嘢
例如有啲人頭好詭異喺角落頭
突出唔到vocal 燈光搞到女人個頭好恐怖
你未識點執相姐. 學識左呢啲只係小事.
平時嗰啲會cut走佢嘅
但係因為其實嗰個背景係佢哋個MV呢
咁我盡量都會保留返
你啱嘅我係真係無視咗背後個女人
平時成日睇個MV睇到慣咗冇留意佢

今次其實我係第一次真係入大場去影
所以嘗試好多唔同方向嘅嘢
目前我真係要再睇多啲構圖要再學多啲
同埋唔好再開靜音模式影相…
沒左下面條邊好似好d
係咪對唔到個呀伯
影得算唔錯啦, 不過睇多啲大師既相。就會知要再努力下

咩機?靜音咩事?
係呀 因為用手動鏡 仲學緊點用
係呀我而家不斷喺度睇人哋好出名攝影師影嗰啲相
不過我有啲位好苦惱就係到底執相顏色方面
其實係應該向邊個方位走多啲
有時走得太盡好似扭曲左現場咁失去左本身嘅意義

原來a73用咗靜音模式呢遇到強光嘅話就會好容易出現間條
你睇吓kolor 嗰張相就知
我開頭諗住演唱會唔好騷擾到人先至開
FF機要去最top a9 a1 嗰啲 先有高速sensor . 當然m43的話普通em1 嗰啲都有。 橫紋問題細啲。

不過呢,你係去演唱會喎,唔係演奏會喎。 照用機械快門唔會嘈到人既,安心使用啦。只係心理關口 。

到底攝影係咪好似記者咁紀錄左現實,還原左現實?就係咁? 以你而家既水平, 想啲通過啲相去表現現場,我覺得你已經做到有餘好多。

你需要思考既位係 表演既意義係咩,而你想通過啲相帶俾人睇啲咩。 呢個命題好個人, 亦都涉及自己個人風格呢件事到底係咩手法可以令自己突破到由(幾靚丫)(好靚喎)去 嘩! 好值得深思。
答案係有, 但係咪真理呢,係你呢個進步既階段我唔敢講。 亦唔想你思考既空間多樣性。 盡管試吓。攝影既世界好大,相信自己衝過去
我好開心你咁認真覆我
因為喺連登放自己啲相其實好大壓力
尤其係呢啲演唱會呢啲
因為又唔係影得靚
但係要放上嚟我先至可以知道點進步

上面其實好幾張都仲係停留緊用燈光嗰啲令到張相變靚

不過有幾張我係嘗試睇吓可唔可以加入一啲故事落去

不過呢張角度真係差啲
因為我冇得好似真係嗰啲專業嘅走來走去

因為佢哋今次演唱會主題係10周年
咁其實佢哋嗰陣時唱一首歌就叫做知己

我嗰陣時喺度諗既然我個角度放唔到佢哋兩個
所以睇吓可唔可以試吓用螢幕去做呢件事

不過都真係純粹嘗試階段
距離真係叫做有意義仲好大段距離

不過攝影真係好好玩
雖然我興趣唔係影風景嗰啲
但係影相真係好大嘅學問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞