一人一樣apple失敗產品

370 回覆
12 Like 86 Dislike
APPLETV... 對比其他TVBOX 真係幾垃圾哩舊野
幾垃圾都好,嗰陣全世界都抄
同透明iphone膠殻一樣
睇唔到老翻就係垃圾?
更加重要既係:因一啲明顯原因,一啲 artist 會被突然全面下架
懷疑佢搞完一大輪 都係比副廠搵錢所以唔想研發呢啲
佢好多配件比人抄曬
好似連Apple店都有啲同功能副廠野

所以今年走去研發唔同色既MacBook 咁你班pk就唔去買副廠啲好靚既殼
一樣覺得有啲失敗 用落隻手真係有啲攰/唔舒服

介乎係track pad同傳統藍芽mouse 中間

我會建議買藍芽mouse
Logi 有隻mouse Master3x好似
可以一個mouse assess 比4部腦仲要平 $500

細個覺得好型買左 用左幾日手痛就棄左用返傳統藍芽mouse

佢啲手勢無trackpad咁方便 又未到市面上啲藍芽mouse咁c伏

電量好似大部分mouse都用女耐電
Google成功鳥
我記得個時有部ipod mini 係方形個mon 大大地
但我個時classic 太多歌
個部得十幾gb 無咩作為
之後再轉款好似就再細d 但我鐘意方形
呢部?
係呀 我其實幾鐘意個 mon 當年黎講都大大地 播片又清
我jl好鐘意用部classic 播成個演唱會
可惜呢部好似得16gb 定32
我120gb 都8成滿
唔知點解勁多負皮
我成日用nplayer播電腦上邊啲片
Touch Bar +1
當時淨係得Apple watch 跟呢個火牛,再加埋得呢隻火牛接得埋,賣得貴過普通5w usb a都合理

咁依家出咗18w 20w嘅usb c接得埋火牛係咪可以將5w嗰款下架/減價?
我覺得可以,但唔下架/減價都有原因,一嚟可以顯得新款更多抵
二嚟Apple 又唔急cut咗佢,咪慢慢清舊貨,總有人會買
同usb a lightning 線一樣

商業上咁定係好合理喎,唔覺亂咁嚟
老實講 itune啲歌都唔齊 係有手入既需要
09 年金融海嘯後,呢個定價實在太進取
條死基佬覺得賣router 搵唔到錢
又想迫人俾錢訂 iCloud backup
就cut L左依個部門佢
但係想完全蘋果生態
源頭就係由router開始
就算依家用linksys velop都好似唔協調咁
之前佢出 HomePod 仲緊第日會唔會係HomePod 加返router 功能

最後嗰代 airport 設計完全唔會過時
放屋企都係裝飾
我個個壞左想買返都買唔到

當佢擺設既話係幾有型
Ching 有返咁上下年紀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞