一人一樣apple失敗產品

370 回覆
12 Like 86 Dislike
我直頭好鍾意3D Touch呢個功能,尤其係可以將keyboard轉做trackpad用cursor選字真係超方便,我部6s專登停留喺iOS 12就係因為iOS 13喺software上已經閹割咗某啲3D Touch嘅功能,而且3D Touch嘅手感同Haptic Touch係冇得比,但現實係,3D Touch嘅功能過於隱蔽,唔夠直覺,一般iPhone user唔刻意研究嘅話根本唔知有呢個功能

我自己就好鍾意3D Touch,但一個使用率低、不為世人所熟悉,到最後要cut嘅功能,唔係叫失敗咁叫咩?一個存在緊嘅product/功能唔一定代表佢係成功,但一個功能喺6s發佈會時大肆宣傳,到最後要cut,基本上已經可以認定係失敗

另一個例子就係Touch Bar,好鍾意嘅人會好鍾意,唔鍾意嘅人會好唔鍾意,致於最後絕大部份人傾向邊邊大家都知,依家新MacBook Pro都cut埋Touch Bar,即係呢個功能冇被大眾所認同,咁仲唔係叫失敗?
所以你唔係蘋果CEO
所以macOS晨早已經cut咗iTunes
邊撚到失敗

係咁岩撞正疫情先無用+開始無touch ID機
個個又死要用apple 戴住口罩屌嚟屌去
唔中意無touch未死返去用Samsung Xiao Mi

又要屌face ID帶口罩開唔到好唔方便 之後APPLE唔出有Touch ID出既手機你未又係去買只有face id 既你先係失敗

APPLE出個陣點會預有單COVID

利申:
Face ID一出就開始用
無左touch Id 係無咁快
但用落安全性係高左

以前讀書返part time 要帶手套做野
用iphone X 唔洗除手套就解到鎖 係爽啲
好撚毒
用Joox咪仲好 仲要免費
俾developer嵌入app廣告,但冷門到冇人識
https://youtu.be/7Fzz7HDcHsg
你啱
code狗先慘, 咩3d touch, touch bar, 寫咗好多code嚟配合, 結果幾年就收皮
其實呢舊野同果d 幾個頭既wireless charging pad 有咩分別
重點係個30秒仲貴過全首歌
第三方果d要放岩位先叉得
呢舊嘢聲稱放上去就得
3D Touch都還好,quick menu同preview contact喺Haptic Touch都有保留到,但Touch Bar真係
我香港見過有人用嘅唯一一次
係個鬼妹(唔好問相,我見到佢部5C都出奇望多2眼⋯部機,個女係唔知乜樣亦都唔知好唔好J)
聲稱
touch bar 由面世一刻已經注定失敗
當時同期renew imac 都無出一個有touch bar 既magic keyboard,又點會expect software 廠會optimise touch bar?
無人optimise 又點會普及?
收部二手番黎係幾好用
如果個touch screen好似Zenbook咁大可能都叫做有啲用,但得條bar做到嘅嘢真係好有限

得MacBook Pro先有Touch Bar,Air同Magic Keyboard冇,令普及率唔夠高,都係失敗原因之一
iPad咩嚟
個usage 唔同既
zenbook duo 個zenpad (定乜鬼) 定位係second monitor,原意上係laptop 咁細既form factor 唔使拎多隻portable monitor 已經可以多塊mon 俾你放shortcut / 工具 / 第二份文件咁
而touch bar 本身個定位就係放shortcut / control panel 咁

但係真係從magic keyboard 無touch bar 就知apple 根本無心去推touch bar
終於有人講呢個
用咗幾年自己換埋SSD同電
嗰陣吹到可以喺PhotoShop修圖,DJ可以打碟,點知有頭威冇尾陣
見到條友喺個咁細嘅mon捽捽捽就好笑

https://youtu.be/EA8vDBY6bCs?t=59m5s
apple盲粉真係塞嚿屎比你都吹到上天花板
你自己都識講冇touch id快,touch id我係褲袋拎出嚟嗰下已經解完鎖,face id就算冇口罩我都要望住佢先解到鎖,仲未計雲上貴州呢個安全隱患。

我就iphone android都有用嘅,用pixel 6有touch id,唔洗焗住用垃圾face id喎,iphone仲要係抽返嚟

ios本身就有綁定性要人焗住用,又唔出touch id比人揀,仲有你呢啲垃圾盲粉吹奏,原來唔係因為face id垃圾,係因為佢冇唔撚比人揀先係垃圾,而你呢啲低能盲粉人地唔鍾意就發癲咬人嘅人先係最失敗

co你老母vid咩,武漢肺炎正式名都唔講,縮返你老母閪啦
呢舊野 駁Airport express 可以做到AirPlay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞