一人一樣apple失敗產品

370 回覆
12 Like 86 Dislike
iPod Shuffle
痴線
勁撚有用囉
我仲用緊airport timecapsule
勁撚襟用
唔撚識壞
穿牆又夠勁
仲要唔撚洗reboot
又成timemachine backup
市場上係無對手
佢意思係「連」出乜興乜嘅Apple都要cut=失敗

更加唔代表「唔cut=成功」,咁簡單嘅logic
airport express
你未撚用過就收返埋啦柒頭
可惜discon左
啲人覺得某某功能好用(主觀)=成功(客觀)

新功能成唔成功最基本睇泛用性、成本,好明顯3D touch唔泛用導致失敗,Apple權衡成本之後就cut咗佢
果陣都算幾多人用
當時佢最受老人家同學生歡迎
我記得當年陪果陣條女去拜年同一日幫幾個uncle auntie整電話都係幫佢地setup 5c
果陣因為上台送機我身邊都識唔少人換5c
(以前做開義工,所以身邊最多就係一齊做義工4-50歲既uncle auntie)
當然出去蒲果啲就會用5S

我意思係依家一部pro 都要999usd 打稅加其他費用差唔多1200 usd 一部
如果當年冇平價版iphone 今時今日就唔會有平價版13 都會少左好多人用iphone
我當你冇xr 11 12 13 得番條pro line
你可能會由x轉11 pro 但係 未必會買13pro
人去到咁上下年紀pro唔pro 已經冇乜分別
香港人有錢唔同 但係你試下去到其他國家一部iphone 可能係成個月/2個月人工
最緊要價錢合理夠用
2022年仲要入歌 清你古代人?

IU
airplay仲要有光纖
最搞笑係成首歌8蚊但ringtone要9蚊
呢部野當年直情統一左流動音樂市場
音響上光纖個標準十幾廿年無upgrade過,輸輸率仲差過USB,所以淘汰晒姐
因為啲人睇cpu睇ram睇throughtput
airport係慢啲, 好似得400幾throughtput
但airplay同time machine真係冇得頂
同埋開住幾年都冇斷冇輕嗰吓正
比唔起咪唔好買
點解要就個班俾唔起既市場
唔怪之得叫5cheap
第2點諗起呢個
我仲用緊@me.com
好型
ipod touch係比窮撚中學雞冇錢買iphone用whatsapp
屋企加point用一流
我屋企airport 去desktop中間有房門唔想拉線
desktop又唔想用wifi手指
放隻airport express插返條lan線落pc上網 超順
但有呢舊野會幾好用
要用嗰陣好撚有用
我間房部surface pro都冇得播嘢
我係古代人

除左買 CD 入落去 iTunes library 外,仲真係會攞實體既 CD 甚至 LP 播放黎聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞