(多圖)做咗兩年幾偽娘 你問我答

1001 回覆
819 Like 466 Dislike
你同何妖有乜分別?
學校憑咩唔畀
返學校著返男裝入男廁,雖然心理上可能辛苦啲但規矩上犯咩錯
係唔係假髮嚟 不如洗洗去
請問如果有暗瘡你會點解決?
你成個阿叔咁行出街樣樣衰衰夠逼人見到你啦
想問香港可以做手術咩?定要去第二個國家做?
反條J啲皮膚入去
唔覺得嚇佢有咩問題
因為變性係一種不可逆轉而且非必要的手術
所以醫生快手術之前一定會長時間同佢聯絡 同埋要得佢成年
確保佢真係確定左自己的性別認同 同有需要做變性手術先會落刀
如果佢係咁容易被嚇退的話
佢根本唔適合做呢個手術
覺得性格同態度都好正確 十六歲嚟講好成熟
都幾靚 以後可以做手術 有條片睇過 用返原有器官做
妹妹加油
加油 勇敢做自己
唔使理其他人點睇
我講緊嘅係客觀information
亦係親身接觸聽過跨性別人士嘅分享
似乎你覺得我係旁觀就過於武斷

另外,
制度預設嘅教育效果好巨大
(呢一方面係行為心理學同公共行政知識)
好似餵幼兒飲奶咁
如果不斷容許廣告宣傳奶粉嘅好
而唔比返另一個可能更好嘅
Option媽媽- that is 母乳餵哺
好可能媽媽會錯過
比幼兒更好嘅營養選擇
所以政策上要廣告強行加返
母乳嘅優點
要比返正確嘅information
同埋另一個選擇媽媽
比媽媽選擇
而非規定某一option

跨性別亦一樣
預設必須做手術
就會可能令部份跨性別人士
失去成為媽媽嘅權利(生育權)
所以對部份想生育嘅
跨性別人士來講係不人道
喺政策上
係唔應該預設必須做手術
而且要提供返正確資訊
- that is 做完手術冇得生BB
下面係傷口,同男友性生活未必如意等等
等佢哋喺全面認識下再考慮
(所以更加應該係先畀佢哋
有法定女性身份,經歷哂社會生活先,
有容觀體驗先再決定做唔做手術,
而唔係只係現行real life experience,
你身份證依然係男)

另外
都想知你又點解可以自行定義
做完手術=由10%變成90%女性呢?
你自己create個definition?

同埋你仲未答我
咁制度上唔應該
預設必須做手術
你應該尊重同支持?
樓主嚴格嚟講唔算偽娘
不過我同意你嘅講法
嗰少少違和感係最正
差對奶罩
系你老母
都贏好多港女
首先你超級勇敢利害

第二係仲要係呢個年紀,成年大人會得到相對大嘅自由,身邊嘅人都大機會思想成熟啲,識尊重人(當然呢個世界咩人都有,仍然好多垃圾)可以揀多啲嘢,但呢個年紀好多嘢都要硬食,就好似中學嘅環境咁。

身為一個已經好耐無返中學嘅人,用而家嘅眼光望中學生活,都已經覺得癡鳩線,再想像如果自己係你,一定唔想返去。

只可以講支持! 你會搵到有腦有知識有普世價值嘅一班人,垃圾講嘅嘢唔使理,世界好大

Ps 你拍到咁多次拖會唔會太叻女,有冇得講下啲男朋友係點? /以住戀情?
咁你係男人定女人?
點解你會抗拒稱呼自己做女人?
係咪你內心認為女人係低自己一等?
加油
你驚你會鐘意佢
其實你get錯我講嘅嘢
https://youtu.be/lowF_BOZVJk

唔洗理d假膠,出邊40歲樓下大部份人對呢樣野都好開放,同唔同你做朋友/點睇你

好大程度都係取決於你點樣對人
正正常常有禮貌 我相信99%人都願意同你做朋友
接受你支持你👍🏽
我見過有女仔條眉仲粗過佢。。。
男都可以無眉娘,事實上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞