GBA pokemon究極綠寶石改版討論(4) And/iOS/PC/Web玩到

894 回覆
16 Like 15 Dislike
投羽唔要 後其無力
去溫泉個市纜車隔離山洞,用怪力推石,往下走就有一粒。
終於過到困難千里

隊伍參考:
鯉魚龍(自信過度,攀瀑同龍舞必要,帶水之寶石)
摔角鷹人(羽毛舞,飛身重壓必要)
烈箭鷹(飛行先制+1,雜技,飛行寶石)
拍擋比卡超(靜電特性,要十萬伏特同電磁波)
斗笠菇(技師,音速拳同寄生種子)
泥偶巨人(岩石封閉)

打法係先發拍擋比卡超十萬伏特秒咗隻大王燕,殘血同電磁波/靜電麻痺mega 袋獸,出泥偶巨人(岩石封閉減速兩下),死後轉鯉魚龍龍舞兩次,然後一下攀瀑推死袋獸同愛管侍,之後打直衝熊會死(唔知點解佢隻嘢無先制神速仲可以快過我)。換斗笠菇寄生種子加音速拳拖死直衝熊(精神場地下先制招雙方都無效,真係鬥高防),最後對懶人翁仲有命就音速拳偷一下(場地啱啱好完)。之後佢休息時出摔角鷹人出飛身重壓,因為無道具會快過佢可以打多一下。最後出烈箭鷹雜技收頭,一下唔得兩下。

完~
唔洗交通寵
用過一次之後就識自動用唔洗帶著
(除左閃光)
二周目流星瀑布打完大悟之後,第一次去究極之洞,傳送左去唔知咩島
上網睇攻略話向左上遊過三個島就會到華藍洞穴

我遊完去到最左上個島有個山洞 入邊最深處係一隻水箭龜boss,好似捉唔到的,打死左,但之後就冇路行?

點去嗰個咩華藍洞穴
巴打一周目點進小智蛙?

上網睇學咗潮漩就可以過到,但去到呢個位好似無咩反應咁嘅
全部除左鯉魚龍我都冇,
又要捉過練過
雖然我係普通難度
一週除左金手指/修改器
無可能進到小智蛙
佢應該指一開始揀個隻水蛙
鯉魚龍喺呢隻game 係神獸級,加速性格下龍舞兩下可以憑自信過剩推道館隊,廿幾Lv就配埋攀瀑畀你。
送嘅拍擋比卡超可以開光牆又可以麻痺減慢對手,又係可以用到尾。

御三家好多時候真係拎嚟擋多個強攻。諗著用噴火龍(以為得初代揀,早知揀火喵或者加速火雞)好快有XY mega方便打 ,點知去到飛行道館先有得用,去到打火道館後已經放棄,唔係生蛋再升隻夢特日照,用落根本無用(尤其是個陣因為鯉魚龍編向玩雨隊)。

目前打到飛行道館(贏咗門口條屈個體賤人)

隊伍係

鯉魚龍(mega 石)
謎擬Q(升緊,可能會做鬼火干擾同命炸彈,咁啱有隻固執31速,試咗舞劍影襲嬉鬧先)
拍擋比卡超(光牆電磁波)
烈箭鷹(飛行寶石+雜技)

其他可能入隊嘅有:
滾動岩:(結實大爆炸、擊落、隱形岩)
流氓鱷:(威嚇,岩石封)
摔角鷹人:(輕裝,羽毛舞,玩干擾)
吞食獸:(打嗝,訓佢全家,或者開劇毒打鋼鳥之外)
巨鉗螳螂:(舞劍,技師子彈拳)
懸浮磁怪:(結實,電磁炮)
泥偶巨人:(防格同普技,岩封減速)

我估對面應該有
鋼鳥/鋼鴉(結實放釘吼叫破強化)
電飛鼠(剋鯉魚龍)/毬子綿(減速,能源球,反剋岩地系)
姆克鷹(命玉捨身形打岩普鋼)
大王燕(莾撞自殺炸彈)/命玉烈箭鷹(先制勇鳥推隊)
Mega七夕青鳥(龍飛,需要冰或者妖技)
大嘴鷗(落雨開順風,羽棲盾)
鯉魚龍如果係威嚇特性係咪要捉過
仲有可唔可以話比我聽d寵係邊到捉,
我而家就係準備要打千里個道館
洗唔洗刷特性同性格
鯉魚龍 特性用威嚇都得,但要鎖死性格係加速減特攻,拼多啲機會龍舞多幾下,穩定一換二。自信過度係玻璃大炮型,偷到兩下龍舞嘅話好彩可以一串三,各有各好。

摔角鷹人喺流星瀑布往岩道館嗰邊堆草度,性格加物攻,唔好減速就ok,個體值暫時唔使理

烈箭鷹喺火山灰條路同橙華森林都有,要捉隱藏特性,進到最後先有飛行先制+1

拍擋比卡超(靜電特性,要十萬伏特同電磁波),無就捉加速性格嘅電氣鼠(電飛鼠同咚咚鼠喺單車徑下邊有得捉),用專有麻痺攻加電寶珠扣佢血。

斗笠菇(技師,音速拳同寄生種子)
最難搵,橙華森林1%捉到就搵同場1%寶貝球菇拎去生仔,生隻性格爽朗,特性飛毛腿出嚟。後期可以畀對面體驗咩叫慢速無人權。配招寄生種子、音速拳、頭錘、種子炸彈/種子機關槍。有蘑菇孢子就係你出頭天。

泥偶巨人未進化可以喺沙漠塔1、2樓搵到,唔好搵笨拙特性,最好係增強拳系攻擊嘅特性。用S/L大法實測過搵加物防性格,可以擋到千里懶惰王一招影爪。
想問有咩道具要拎同邊到拎/買
同埋點樣可以刷錢,驚買精靈球都買到破產
呢隻game真係痴線,每過一個道館就要練過捉過d寵
請問下路卡利歐邊度捉?上網睇攻略 好似搵唔到
想搵神獸喺邊到捉 google搵d攻略好似都係前幾個版本
道具喺海洋博物館隔離市集買,刷錢用喵喵怪眾寶功+刷錢薰香(一樣都係喺海洋博物館隔離市集)

消耗品道具記得臨打道館時先裝,困難打道館時屬性寶珠(屬性攻擊1.5倍,一場只得一次)同樹果打完都唔會唔見,平時唔小心好易消耗咗。

我玩法係會搵一至兩隻隊伍主力:例如鯉魚龍、烈咬陸鯊、烈箭鷹、耿鬼、暴飛龍之類技能速度快、攻擊面廣,有勁強化技同抗性好嘅寵。

配一隻高速開場干擾:例如拍擋比卡超(靜電特性,配十萬伏特同電磁波)、巨翅鷗(落雨特性加順風,配熱水+急速折返)、長毛巨魔/風妖精(惡作劇之心先制變化技)、火焰雞/鐵面忍者(加速保護+接力)。

再搭一隻肉盾:滾動岩/巨電磁怪(結實,大爆炸)、吞食獸(打嗝、吞食升防)、鋼鐵鳥(隱形岩、羽棲、劇毒)、沼王(無視強化特性,自我再生)、鐵甲犀牛(搏一擊必殺)、卡比獸(貪吃鬼食樹果,保護+回收)之類。

平時行街就帶隻技師聚寶攻喵喵怪刷錢、刀背打螳螂捉有興趣玩嘅怪。打道館挑戰時睇對面隊同情況,按可以入手嘅怪,加上自己喜好同玩法,去補打擊同抗性面。
喵喵怪邊到捉,眾寶功幾lv學
仲有拍檔比超點進化做比卡超
千里道館左手條道路啲草會有,大概2x lv,未進化之前都有。

火道館醫院小金送嗰隻進唔到,係要一入橙華森林,大木博士問你中意藍定紅,揀拍擋伊布定拍擋比卡超。揀咗伊布應該無咗拍擋比卡超。不過拍擋伊布可以喺飛行道館上邊學多好多招強化屬性專門技。真係要嘅去岩道館下邊,生果店上邊草叢捉返隻有電珠嘅靜電比超頂住,或者改用咚咚鼠/電飛鼠

玩左50 個鐘 MVP 牙牙用斷頭台
但之後無左存檔, 可以點搞
烈箭鷹隱藏特性係咪疾風之翼
thx
去大吾島有無得傳送過去?
下下要行個山洞好on9
仲有捉鯉魚王係膽怯特性,進化左係咪就係自信過度特性?
thx
劍舞,流星群(龍系大絕),冷凍光束邊度可以執/學?
困難版飛行道館今次少有地一take pass,比想像中易,對手核心mega七夕青鳥攻防速都唔高,預計嘅隱形岩戰術未出齊就被我推隊。我之後load返一次試下唔用大爆炸,用謎擬Q睇下秒唔秒到隻mega七夕青鳥。

對手陣容
烈箭雀 (勇鳥同火衝)
鋼鎧鴉 (鋼翼?)
天蠍王 (出劇毒+毒珠毒療)
七夕青鳥(mega)
波克基斯 (空氣砍)

自己陣容
拍擋比卡超(十萬伏特換咗上邊學嘅電招,必定先制加命中要害,特性一樣係靜電)
滾動岩(岩石爆破+地震(無用)+隱形岩+大爆炸)
鯉魚龍mega(老規矩,龍舞攀瀑)
烈戰鷹(老規矩,飛行寶石配雜技,特性飛行先制+1,另外一招係順風)
謎擬Q(鬼襲+嬉鬧+鬼火+劈開)
流氓鱷(特性威嚇鬼面+咬碎+地震(無用))

比卡超先發新電招,兩下可以殺死對手烈箭雀,對面應該無點速點物攻,雙方同先制度我出技先,殘血開光牆,或者直接用新電招扣大半,對面招技唔算太痛。

比卡超死就出到鯉魚龍,mega 進化後龍舞兩次出攀瀑打死鋼鎧鴉,天蠍王見我哋有強化會吼叫,但我哋快過佢可以先打到佢紅血,或者直接秒。

出滾動岩,佢出劇毒,我哋出岩石爆破就可以秒返佢。佢跟著會出七夕青鳥(mega),我哋直接大爆炸,炸到佢紅血。

謎擬Q畫皮擋一下出嬉鬧收佢隻七夕青鳥皮,佢會出波克基斯,空氣砍打都打唔死我哋,出鬼火燒佢,然後直接換烈戰鷹上場順風,只要無畏懼,之後我哋就可以用雜技秒返佢。

流氓鱷今次齋企,連換出嚟減攻減速都無。下一場係打雙子,當升定先。另外想問有無人知急速折返(蟲返/U-turn),同舞劍邊度學?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞