荷蘭小蕃薯 你問我試下答

235 回覆
45 Like 10 Dislike
我理解都係咁
如果過左30歲要跟原價既話我應該收硬皮,grad完都27
但係reduced有冇期限? 係咪同一個employer就可以一直低工資都留得低?
如果第二段冇理解錯嘅話係本身有排名200內大學嘅master or above就可以括免年齡條款
我去阿姆斯特丹旅行嗰陣好多好嘢食喎
但係reduced salary嗰個人工 係要畢業3年內先適用
咁如果我喺荷蘭畢業之後係reduced salary個人工
做咗3年 咁仲可唔可以用呢個人工繼續用km?

即係 我做足5年侍應等入籍得唔得
你覺得好食嘅嘢應該係小食同唔係荷蘭野
如果有好食嘅荷蘭正餐請share
我都好需要
咁我食嗰啲都係其他國家嘅餐廳,但係荷蘭嘅漢堡包真係好出色
1. 3年後係咩Salary criteria係一個好問題😂
如果我依家嘅理解係只要曾經滿足orientation visa條件就係金剛不換之身
汁:

https://ind.nl/en/Documents/Which_amount_applies_to_my_highly_skilled_migrant.pdf
我可以send信去IND confirm下

2. 做五年侍應可以入藉
只要你一直持有有效visa 居留註冊唔可以斷 etc 入藉條件就得
但係侍應唔會批到KM visa
要用勞工visa 呢方面嘅詳情條件唔知
荷蘭畢業個km人工要求係最低工資多少少
侍應應該夠做
KM visa 其中一個重要條件係間公司要係recognised sponsor by the IND先得
如果水到老麥肯sponsor visa就ok
住過Rotterdam半年最多都係俾火雞佬無啦啦同我講Nihao
Overall 大城市係friendly啲 次次炒單車都有人問我有無事
反而有次踩車到Dordrecht 附近啲效區就俾啲後生講Chinese Kung Fu Kung Fu咁撩我
有係有 不過唔會係日常食物
日常食物出去食要平既話咪又係donar / 炸雞
要long stay (>1yr) 嘅話都要有valid working / partnership visa
以下嘅visa可以俾你黎咗荷蘭先再用一年時間摸索下出路

hoilday working visa
2019年開始先有呢個計劃
31歳樓下可以請申請

orientation visa (或者叫search year visa)
唔一定要係荷蘭讀書 只有最近三年係Top 200 University嘅Master or above graduates 就可以申請

AU pair visa
類似兼職保母visa
一般係有小朋友嘅家庭想接觸外國文化
會同visa sponsor家庭一齊生活
因為我又唔想再讀書,睇嚟working holiday係最好嘅選擇,打算呢一兩年搞埋香港一啲嘢plan下可以點去發展下。

兼職保母Visa呢個plan無聽過唔知有咩要求,同埋你點知呢條路㗎~?有朋友做?
有咩visa可以stay唔需要識特別門路
罰你Google Residence permit in the Netherlands 再寫份心得出黎
做多啲功課
係嘅其實我自己都有睇下人分享,係見你都喺嗰邊就多口再問下
但荷蘭其實都多華人同識廣東話嘅人,又開放咗wh,應該都唔抗拒嘅
邊個唔抗拒邊個
er當地唔抗拒港人
乜demand好大㗎?
依度真係好多華人係講廣東話
去東方行,聽佢地staff之間+廣播都係講廣東話
係大學識到幾個強國人,其中有一半都係廣東人
我係玩語言app學dutch 搵到好多嗰度大嘅華人,又識dutch又識廣先知原來咁多,但我自己去嗰陣又唔見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞