荷蘭小蕃薯 你問我試下答

235 回覆
45 Like 10 Dislike
Rotterdam👋
識荷蘭文點都有幫助嘅
一年上到B1都應該俾咗好多心機
荷蘭人一般用英文唔係問題
好多稍微有啲規模嘅公司已經轉咗英文做major communication language
個人覺得soft & technical skills 比重大過language skills
除非你嗰行好似sales咁要同好多local customer溝通
In你嘅人都會明白一年係好難將一種新語言升到上proficiency level
但係你咁快已經上到B1你可以換句話講好易pick up new skill/eager to learn
唔需要強調實際language ability

另外荷蘭grad咗仲有一年orientation visa
唔需要太擔心嘅
如果留低係你first priority會唔會考慮PHD? PHD candidate係歐洲都係番工
同意荷蘭薯條好正,加joppiesaus
想知荷蘭女點㗎?會唔會似港女咁樣?

荷蘭人點溝女㗎?
荷蘭啲女身材generally都幾正
荷蘭人平均身高係全世界最高呢點已經冇得輸
飲食由細到大已經有好多奶製品
同埋荷蘭人嘅平均運動量好高仲要唔計出入踩單車嗰啲

藍字港女唔評論你第二條問題

荷蘭人應該算係好務實 情人節都唔興點過
不過Lock down咩舖頭餐廳都唔開
仲可以點揾對像同拍拖對荷蘭人黎講都係問題
變咗最多約出去河邊/forest walk傾偈
不過考慮番荷蘭嘅天氣
唔知最近有幾多愛火仲刷到出黎
荷蘭人應該算係好務實 情人節都唔興點過

好呀 唔洗比人閃盲
同埋荷蘭人嘅平均運動量好高仲要唔計出入踩單車嗰啲

wow 諗到運動型女仔 我
大部分香港人都係北部 我自己就係南部,好毒
黎緊有份intern返,希望好似樓主咁有return offer有得留低
去過Amsterdam 2日
感覺幾好, 行街都比法國安全
巴打係讀u of Amsterdam?
我year2 果時都係因為咁而做唔到intern
最後final year 直接skip學校agreement
前後做左4份intern 無公司要求過份nuffic agreement (我做左四份都係大銀行)
唔係非商科
indica/sativa
好似有啲人會為咗可以做intern寜願gap year/defer
以我理解就算公司唔睇學校份agreement
都要證明intern嘅學生身份 (荷蘭嘅intern可以連人工都唔出)
如果唔係間公司會有法律同稅務問題
Mushroom
Enrolment係一定要 (大公司intern 即你無enroll 就唔會請你, 即使你係拎住orientation year visa or EU citizens)
以我同non EU friend 咁多年既經歷, 如果唔係mandatory internship (with EC) 學校係100%唔會批個nuffic agreement
最後我地全部都無經學校 搵到intern就直接做
好懷念夏天攤喺Vondelpark 飲啤酒吹水
依家又凍又早天黑又落雨咁款
我學校幫我簽左nuffic而intern係non-mandatory,但我係讀緊master唔知會唔會同bachelor唔同
咁我唔知
我bachelor UvA 唔會簽
Master RSM無問過學校
有咩事都係公司take risk 人係佢請既
咩field 容易攞visa sponsor ?
荷蘭人好聽叫正接,難聽就叫冇禮貌
社交方面佢地比較小圈子,中學後唔會識新既朋友。
唔識荷蘭文既話基本上只會同返班expat玩。

搵工都唔易,你見job ad 係英文就諗住有機會?No, scroll到落底就會見到- Dutch proficiency required.
佢地保障自己人既飯碗係做得幾好,要同人地爭食就要學人地語言,呢樣我幾欣賞.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞