荷蘭小蕃薯 你問我試下答

235 回覆
45 Like 10 Dislike
可能我好彩
我係度住左五年
Date過前前後後十幾個Local(有Minority/ Dutch/ EU/由MBO到WO & 由南到北)
除左有個別幾個minority父母外
佢地朋友親人全部英文都流利
買野/食完野 等埋單 企定食緊煙
會唔會有人喺側邊比說話你聽?
Ching chong 之類 呢類我喺英國試過 多數係十幾歲𡃁仔

坐車喺街會唔會無啦啦比人認錯芝麻 追住嚟屌?
其實點解你覺得佢地會分香港同中國?
對Racist 黎講 非白人就係shit
樓主覺得外地人在荷蘭升職會唔會比本地人難?
有冇同工不同酬情況?
我又冇覺得佢地係識分
支日韓台港 除左韓仔隻眼細d外國人會易認d 之外 係難分既
問題主要都係針對發生既頻率啫
我意思係Even 佢地分到香港同中國
佢地對你都係一樣 If they are racist
我就冇同工不同酬情況
有問過同期入同title嘅Dutch package係一樣

荷蘭升職睇下你aim for要升到咩位
中層阻力唔大
如果Director位我話冇bamboo ceiling你都唔信啦
單身?
梗係唔會啦
邊有人喺街無啦啦會咁同你講嘢
搭訕就通常好友善

但正常十幾歲𡃁仔唔會去撩個大人
就算有 我都預唔到
遇*
我大學去過荷蘭exchange,去Albert Heijn搵牛肉湯,同個shopkeeper講Beef Broth講極佢都唔明,最尾要用電話Google Translate返做dutch佢先明

不過難學係真嘅,我自學D簡單用語,佢哋大多數聽得出你唔係native speaker就會轉channel講英文
荷蘭so far冇咩唔遇快嘅經歷

有啲睇落隊草hi大咗嘅人行過會係咁講ni hao/konnichiwa
但咪一笑置之 微笑講hoi然後行過就ok
一般冇咩惡意

試過有一班應該係一班小學生玩電話
打黎bilibala講一堆荷蘭文
我同佢哋講英文話唔識聽
佢地可能覺得得意每日打黎一次
我照接放低部電話由得佢地講
過多兩三日佢地冇癮自此就冇再打過黎

針對華裔出面嘅行為以我知好少
洗底就讀 Tech 嘢啦
見到網上留得低喺歐洲嘅人 好多都係 tech 底,識打 code
我覺得純睇兩地U Grad嘅話荷蘭同香港差唔多
Speaking 荷蘭人明顯會好啲因為用詞同發音Dutch好接近英文
Reading & Writing 香港會好啲 (thanks for the educational training in Hong Kong)
Listening 日常生活/普通開會啲用字唔太難冇咩明顯分別 不過荷蘭因為種族比較多元聽到嘅口音比較多 呢方面可能會好少少

I don't know this word其實香港都會
香港冇speaking training就Errrr
有train過就會盡快tune簡單用字表達出黎或者停頓下well下
只係荷蘭人會好直接咁話I don't know this word
我都慣咗how do I put this 過咗佢

利申 英文唔好開會有時都係1999
兩個人由香港去荷蘭
黎到呢度領養多隻貓
我地全家都好幸福
Kippensoep 好正
有興趣知税率嘅話用tax calculator玩下
https://thetax.nl/
荷蘭稅制比香港複雜

我嘅話扣咗稅之後低過香港啲
如果升職揾銀對你黎講好重要嘅話荷蘭可能唔啱你
荷蘭個人所得稅一般都抽咗40%左右
係歐洲黎講都算高
仲要咪計平時啲消費稅

肺炎我未check到/唔覺有中
但係有太多case冇病徵都中
除咗South East Asia countries之外我諗其他國家中肺炎當食生菜
我大佬上個月話中咗三次今個月冇見過佢唔知記錄有冇刷新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞