荷蘭小蕃薯 你問我試下答

235 回覆
45 Like 10 Dislike
當地local NBC移民後代比而家既外來移民更慘
我地過去通常直接入U 歧視會少好多
顧主請人才都會prefer 外地華人多 (international d)

Local既好多end up 入MBO 果d
就算入到U 都好難搵白領工 多數只可值後勤位or去返屋企餐館
希望可以喇
想講元朗勁多圍村佬移民左荷蘭
特別姓文個班
唔講唔知
Amsterdam 612集會冇人拆檔係咪算係好彩
Ching點樣接觸到其他係荷蘭出世嘅亞裔?
我讀書做嘢識到三四個咁唔多
都係父母係香港人或者一方香港人+一方非中國人
可能係幸存者偏見 覺得二代融入都冇咩問題
我以為亞裔家庭一般會比歐美家庭更加重視成績
入U率應該會高啲
之前有個女朋友係mix 先識到
不過我做過曬呢度d 大bank 都係FO位
FO都係近乎0 minority 男人 (有d mix or international 轉過黎做senior post)
女人就見過幾個
其實俾咗Orientation year同留五年轉PR嘅條件我覺得已經算係Fair
如果香港唔係每日250個而係專材移民對社會係正面好多
當然新移民問題係咁多問題之後已經變咗唔係太大問題
樓主會拎埋PR先去第二d國家,定做多1 2年就走?
我係technical field以我所知都minority
大佬有講過Asians' hard work culture
間公司都好embrace日本嘅一啲模式
亞裔係荷蘭都有少少advantages嘅(唔知佢地嘅stereotype係咪好事)
Wat vind jij van Nederland?
小弟下年grad 打算去荷蘭讀個business/finance master洗底 想問係咪rsm最好口碑?
同埋因為我對consulting呢行有興趣 睇過吓啲linkedin profile好多都係入EYP做 唔知有冇喺荷蘭嘅前輩可以講吓呢行嘅前景 同埋竸爭會唔會好大
忠告: 讀好d stat先好讀master, 荷蘭master 一d都唔易讀/ hea
Consulting 可以放棄or去英國
EU market 好散
通常local office 7/8成advise返 local business 其他時間就pan-EU
即係Dutch is a must, 外加要European language
得少部分financial risk/ quantitative 既post會請non Dutch speaker
明白 唔該師兄
師兄做finance? 如果係banking會唔會好啲 定其實荷蘭finance好難撈
未覺得歐洲有其他地方做野+生活好過荷蘭
可以係荷蘭做嘢放假先去其他地方玩
如果歐洲未玩夠嘅話會想拎埋PR
都係留多三年幾當吸收下經驗
如果期間有機會去其他歐洲以外嘅國家都唔介意放棄PR走
唔生小朋友去邊度都冇所謂啦
講玩荷蘭真係好悶
以前係香港慣左上山下海,黎到依到乜都冇,d自然風景去到邊都一樣樣咁
Fijne avond
Nederland is een goede plek
Maar ik spreek geen Nederlands
Kunnen we in het Engels praten?
Alsjeblieft
Dank je wel
Doei

係荷蘭淨係識講呢啲
我係讀STEM科
荷蘭1年2年master都有
讀一年俾少一年錢
TU Delft好早deadline
今年應該趕唔切了
俾多一年時間揾多啲資料
Er is korting bij de Albert Heijn
唔會 你有J既除It外好難搵到你心水工
求其搵份office工就好易既
又係偷比利時
咁係因為 ching 你喺英文流通嘅城市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞