荷蘭小蕃薯 你問我試下答

235 回覆
45 Like 10 Dislike
睇你係咪一定要NL開頭嘅bank account
Revolut係荷蘭認受
唔需要住址
淨係開account唔洗錢
要physical card淨係需要俾運費
我都用緊 Cut鳩左荷蘭local bank account
覺得好過用荷蘭傳統銀行
我覺得做街客嘅話冇咩需要實體銀行
下下叫我去分行搞仲煩
荷蘭銀行啲app介面又唔user friendly
好多時得dutch
仲block鳩埋overscreen translation function
搞到要拎另一部手提電話影撚住個app
virtual bank反而如俾多啲心機搞呢啲普通業務
冇諗住擺好多錢係荷蘭
荷蘭如果放太多錢落銀行仲要收稅
我寧願用virtual bank
唔算好舊
多數Post-war 至80年代起既
Revolut唔洗每個月俾錢
開account唔洗錢
要張咭先收一次運費
香港國際金融中心廿幾年前係嘅
依家叫大灣區金錢中心

利申: Revolut用家變打手
Ching有冇諗住學車
我仲諗緊
我都未決定到
一黎想過UK (本身有HK車牌可以直接轉)
二黎公司有Ns business cards
三黎荷蘭考前後都千幾二千歐
我住果度係Laren 同Eemnes 中間
附近新d
好奇下點解你想去UK
又因為咩原因仲未決定到去唔去
我嘅話都未必會一世留係荷蘭
目前嗰行係荷蘭發展都ok所以黎緊幾年都應該會留
我去英國都係旅遊性質
感覺天氣同荷蘭差唔多 生活節奏比荷蘭急啲
英國脫咗歐反而對我黎講冇太大吸引力
食過最好食既拉麵係邊間?
so far只係試過喺Einhoven一間叫Takumi,一間喺Rotterdam叫Tensai
一黎我值finance
二黎荷蘭其實幾排外, 唔好話要上位, minority男人入到我呢行已經好幸運 (但可以明白 始終係白人既根). 英國係職業上歧視較低 (你望下d executive level or 政府官員既minority 比例都睇到)

無去既原因
一黎女朋友未grad + 發生左d事 盡人道理由唔走住
二黎幫公司build緊個新business division 覺得幾有趣又可以儲經驗
三黎錢, 我窮撚借人錢讀書…
嘔唔到過UK relocation & 中間無收入 & 要還人既錢
Takumi Tensai食過都ok
so far冇食過俾佢更加好嘅拉麵
其實我想問好耐點解荷蘭啲拉麵要加小唐菜

係荷蘭好食level = 香港普通level
寧願去亞超買Marutai拉麵己加料算
屋企常備唐心蛋
鴨胸雞胸自己煎可能好食過出面食
依兩間已經最好食,咁都幾失望
我都研究下自己整算
係荷蘭廚技+500
唔好對荷蘭嘅嘢食尤其asian food有任何期望
要食要玩儲錢留番出去荷蘭以外嘅地方做
係荷蘭embrace嘅只有山同海以外嘅運動項目
係荷蘭留多一兩年手頭鬆動啲再去英國都ok
當係歐洲儲多啲工作經驗當bargaining power
我嘅話想去有多啲陽光同戶外活動嘅地方
歐洲explore到差唔多嘅話想去台灣或者越南
有咩料好索😂
唔知點解行街聽到廣東話都覺得有啲尷尬
你行街想唔想有個三唔識七嘅人行埋黎講「喂我都係你同鄉喎」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞