荷蘭小蕃薯 你問我試下答

235 回覆
45 Like 10 Dislike
聖誕假放左ok耐又lockdown冇咩做
你問我試下答

Background:
香港Bachelor grad 係香港做左幾年嘢
20年去荷蘭讀一年Master
Grad咗之後好彩有公司肯sponsor visa
用一年高技術移民資格留係荷蘭做嘢
如果冇咩意外會extend contract繼續留係荷蘭
冇學Dutch
荷蘭係 non native English speaking country 裏面排名第一
阿婆都識講英文
有冇見過荷蘭銀行支票?
讀咩
ABN AMRO bank中文係荷蘭銀行
可惜冇一間銀行英文係Holland bank
所以都冇Holland bank cheque

另外荷蘭一般都係用the Netherlands
Holland其實係北荷蘭省同南荷蘭省嘅合稱
點睇ASML未來前景
唔想自爆所以唔開讀咩
但係唔係讀番bachelor嘅科
主要為咗興趣
trans field 係其中一個原因去荷蘭
有諗過德國但係bachelor唔係similar background嘅話幾乎冇可能上master
我做嘅嘢唔係同semi conductor相關
如果想問financial prospect答唔到你
都好少留意ASML
但係同啲荷蘭人傾過下 佢地覺得ASML係一間好大又好悶嘅公司
唔適應最主要係天氣同冇嘢好食
90%日子係又大風又冇太陽又凍

然後荷蘭出名係美食荒漠
佢地嘅名菜係stamppot

就係一堆薯泥+菜撈埋一pat 再撻條腸仔上去
你幻想下呢種嘢都拎得出手嘅國家啲嘢可以有幾好食
名菜係broodjes先啱
但係芝士好正喎。
通常用咩交通工具?
世界級劣食
單車係呢度應該算係交通工具
連鐵路公司都有單車租
用荷蘭八達通就租到
但荷蘭薯條真係正喎
炸魚都幾好
Laren 鄉村撚留名
絕對係
其實有自學少少 但只係幼稚園程度
已經報左啲course學 dutch
一直都冇報係因為online learning真係好demotivated
順帶一題如果荷蘭想申請入藉係要考語言融入試
荷蘭成個國家都係village style
大家都係鄉村撚
好似Laren冇NS Ching住得慣唔慣
靠人車出入
荷蘭巴留名
住咩城市?
唔知你過咗master internship未
未嘅話最好揾嗰時已經考慮埋間公司係唔係recognised sponsor list上面
對於expat language & visa requirement係短板
Intern係一個好嘅渠道俾你同間公司試水温
你表現幾好+公司有筆直就好大機會會留
我都係咁樣Grad咗就拎到offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞