荷蘭小蕃薯 你問我試下答

235 回覆
45 Like 10 Dislike
喺Utrecht 食過間炸魚
好撚正
search下 Netherlands shortage occupations

同意同荷蘭人交深係比較難
我份人都唔太鐘意social所以冇咩問題
Dutch directness 反而我幾buy
鐘意又好唔鐘意又好
直接講出黎好過轉彎抺角
真係Rude嘅你做初一我做十五
我都會好直接表達不滿 fair enough

揾工方面冇咩機會deep dive荷蘭就業市場
我覺得自己個case都算係好彩
so far冇咩唔開心嘅事情發生過
反而有啲意外好多荷蘭人都有留意香港嘅情況
Ching 有冇留係荷蘭?
姐係唔使agreement 都可以做?
我見我間u個website 寫明,如果non-EU無agreement就會罰公司錢同埋會cancel我個student visa,搞到我唔敢搏
其實我有同兩間公司傾緊intern,佢哋又話agreement唔係mandatory ,搞到我好亂
唔該曬你先!
如果係咁,有公司請我就應該直接去做,完全唔使經學校?
我之前係其他有關荷蘭嘅po都見過你,可唔可以請教下你點搵工?我今年7-8月就grad,應該幾時搵grad job好
細公司既建議唔好浪費時間
佢地未必幫到你拎working visa
大公司既請得應該都無問題
traineeship 而家應該差唔多開 (我見ing 同Rabo開左)
普通工既5/6月開始都無問題
荷蘭係2019年既時候跟香港跟得好貼,zondag met lubach 耐唔耐都講下香港,報紙都會報香港反修例。

我冇留呀,我畢業撞正武肺同埋自己遲搵工,defend 左thesis後就走左

荷蘭生活係好正既,但係如果語言不通既話真係過唔到世
好啊,唔該曬你
咁我狗衝大公司,搏return offer
ZML冇咗
我覺得荷蘭語言方面還好,德國嗰啲德文差啲都生存唔到
份人工交完租之後夠唔夠洗
而家係祖國諗住遲幾個月去荷蘭睇花
請問咩月份最好?
邊區睇會正D, 住邊有冇推介?
如果stay 一星期可以點玩。
Thx.
好多租樓要證明入息有租金嘅三倍
豐儉由人啦
同一份租金係荷蘭租到嘅空間一般都大過香港
其實如果唔係成日出去食洗費好低
我嘅話比係香港更加易儲錢
herring 六月最好食
咸到阿媽都唔認得
咁凍就番屋企嚟番Q
做完一定好warm
荷蘭睇花踩車車去keukenhof嗰頭
Turlips開一個月左右
一般係四月尾五月頭

冇咩旅遊建議 覺得荷蘭玩唔到一個禮拜
有一個禮拜我會離開荷蘭去南法或者西班牙
weekend 示威比政府定性左非法活動
當地兩邊聲音係點?
拆左中間條骨就食得
我諗以我所知嘅荷蘭人其實偏左膠
Generally唔太buy anti-lockdown protest
覺得俾人爆咗玻璃嘅話會好煩
同時元旦示威佢地都慣左
嗰種感覺係:「你地表達不滿係OK的,但係唔好搞到我,間唔中示威下就好了」
我都冇咩機會同荷蘭人傾佢地對當地示威嘅睇法
其他係荷蘭嘅巴絲有咩feedback
我都有興趣知多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞