「煽動刊物罪行」條例只有6個月檢控時效,《立場》和《蘋果》已過期不能以此被起訴

591 回覆
2578 Like 39 Dislike
67變咗愛國行動,值得表揚
以後加控係以後嘅事,現在已屬非法拘捕,必須立即釋放。
Push
G遲但樓主已犯國安法
而家搜查手令正正就係要查過去6個月內立場管理層有無任何'串謀協議',唔係查6個月之前

我做個比喻,假設放炸彈罪行時效係6個月,然後有個炸彈犯係過去12個月,9個月,7個月之前都有放炸彈。固然,呢三個罪行係無得告。但係,差佬基於炸彈犯過去行為,有理由懷疑未來會再放炸彈,所以向法庭攞手令,查條友屋企有無證據證明未來會想再放。如果有,bingo,告得。

所以樓主你個focus根本完全搞錯咗
法律其實係強者控制弱者嘅工具, 你有權有勢嘅話, 一樣可以訂立法律迫人去守
咩係無用,我諗無人清楚得過羅冠聰一早走咗佬,fing 緊你地筆錢
你係講緊「未來」串謀,辭職之後就應該一刀兩斷,如果仍然暗中藕斷絲連係自己攞嚟衰。
五毛死開
exactly,既然係未來,又何來time bar?

6個月之前,立場有8位董事,辭咗6個,但過6個係咪一定對立場無影響力?

再者,辭職之後,係咪一定要透過立場再發布刊物? 會唔會有協議係其他途徑繼續發布?

所以樓主你提出嘅觀點雖然係難得;但係對家要拆解你嘅論點,完全係輕而易舉,講法律真係好難同佢哋鬥
一講唔贏又屈五毛
道理講唔通就屈羅冠聰,即刻露哂底。收皮喇五毛卧底分化L!
你只係假設而已。最簡單回應:蘋果已於6月24日停刊,多名高層亦已經還押,絕無可能在這6個月內繼續「串謀」煽動。所以向蘋果加控此罪跟本係On Q
「辭職」本身已經係有好明顯意圖去終結關係;如果係講指「未來」的串謀,因為無野發生過,舉證方面要要提出的證據理應更全面先入到罪
set晒密碼 要破解都要時間
龍門呢d野
羅冠聰除左識嗌攬炒,佢有咩做過既野有邊件唔係五毛先做

上面唔理你係覺得你天真得可憐你既公義救咗邊個呀? 羅冠聰一下就賣曬隊友走人
冇事。我呢條po係跟據「刑事罪行條例」第10條2款b項所賦予嘅括免條款而發出嘅,如下:

2)任何作為、言論或刊物,不會僅因其有下列意圖而具有煽動性 —— (由1938年第28號第2條修訂)

b)指出依法成立的香港政府或香港憲制的錯誤或缺點,或法例或司法的錯誤或缺點,而目的在於矯正該等錯誤或缺點
其實樓主係咪搞錯咗時效
時效6個月,唔係以個辭職日 硬生生計
都冇人講話係用佢董唔董事,嚟區分時間線

佢個龍門只係講緊一個人,呢6個月內,
有冇意圖發佈一啲有煽動性嘅文字或刊物
就算佢一早唔係董事,都冇關係
你再次證明叫你五毛死開完全正確
多謝提醒,立法會開會就立修訂,即日三讀通過,同極權玩法律,閣下瞓醒未
再次證明你講唔贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞