「煽動刊物罪行」條例只有6個月檢控時效,《立場》和《蘋果》已過期不能以此被起訴

591 回覆
2578 Like 39 Dislike
警方國安處以涉嫌違反《刑事罪行條例》第9及10條串謀發布煽動刊物罪為由拘捕《立場新聞》七名高層,而日前亦以同一理由加控黎智英與《蘋果》六高層。

第9條《煽動意圖》定義何謂「煽動」
https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap200!en-zh-Hant-HK?xpid=ID_1438402821397_002&INDEX_CS=N

第10條《煽動刊物罪行》:第一次定罪可處第2級罰款及監禁2年
https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap200!en-zh-Hant-HK?xpid=ID_1438402821413_002&INDEX_CS=N

但係但係,警方忽略了以下重要相關條例
第11條《法律程序》
(1)就第10條所訂罪行提出的檢控,只可於犯罪後6個月內開始進行。

https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap200!en-zh-Hant-HK?xpid=ID_1438402821428_002&INDEX_CS=N

換言之,這條港英陳年惡法只有6個月Statute of Limitations有效檢控期,過期無效。

翻查資料,《立場》6名董事早於今年6月27日已辭職,於12月29日被捕剛好滿了《煽動刊物罪行》條例的6個月有效檢控期,在普通法框架下應該告佢地唔入。

同一道理,《蘋果》自6月24日開始停刊至今已經6個月有多,亦已逃過《煽動刊物罪行》的有效檢控期。

因此,跟據《刑事罪行條例》第11條《法律程序》,警方必須立即釋放《立場》董事及撤銷向黎智英和《蘋果》高層的相關指控。

請問「香港大律師公會」以上法律解讀是否正確和合法。
過時咪用宇宙大法檢控,2022 都就到,唔好再拘泥呢啲仔細位
希望真
所以用按摩處拉人囉
佢係拉人再慢慢搵罪入你 一條罪有乜用
拉左先
等你坐返幾年排期上庭
佢要修訂做無追溯期有幾難
改控國安罪行
總之關國家安全所有指控都可無限延期的,好似係。
再修例囉,立法會通過通過通過
佢今日的確係用煽動拉0既
唔係用國安法
岸伯話政府鑑於國際形勢暫時唔敢動用國安法,所以才挖出呢條港英陳年惡法去屈立場同蘋果。
因為未諗到其他理據
拉人封艇再慢慢諗
咬完先用宇宙大髮磨你爛蓆
凍結6100萬係based on 按摩法囉
唔岩改到啱
再上垃圾會
一分鐘都唔使就改乜都得
用國安法
但用國安法官同標準去審案,包括保釋條件
訓耐咗唔怪你,今年係2021年,预祝你新年快樂
咁咪用國安法 一鳩樣
改唔設,現在才修法只能以後適用。
岸伯話政府鑑於國際形勢暫時唔敢動用國安法,所以才挖出呢條港英陳年惡法去屈立場同蘋果。
網媒因為可用電子設備即時看
今日開始CLOSE SERVER 完全刪除起計180天的第一日

紙媒就用最後發行日計
到時候又話最近啲新聞有煽動都得 任佢吹
國際形勢係乜?個冬奧?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞