[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(50)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
聽6xx發現咗個問題
有陣時聽落個感覺好似喺個箱入面咁
有啲聲係明顯聽落遠啲,但個感覺唔係個樂器聲源遠,而比較似係啲聲由個箱反彈返過嚟,好似回音咁

定其實我心理反應

打到我都唔知自己講緊乜
有冇例子?
用左Vmoda M100好多年、早排試M200勁撚難聽

例如勘冴えて悔しいわ 一開頭嗰幾吓人聲係比較遠少少,聽落似回音feel,但我用m20x又冇問題
定其實首歌不嬲都係咁,只係m20x聽唔出
Hugo 2 + 2go? 不過個價買倒幾靚的枱機amp了
headphone: beyer amrion home/ focal celestee
一體機:schiit asgard3 / jdslabs element2 / monolith 788
呢啲枱機嚟,插電腦多,如果你要portable/player就睇其他巴打推薦
竟然
耳機review真係睇完就算,最後都係耳仔收貨
celestee觀塘dma有demo,同場仲有srh1540, d7200, t5

我有試咗陣celestee,一開頭插bha100聽jazz都幾毒
之後插手機聽下pop,人聲係幾出,但樂器就退到好後,空間感幾特別,你可以想像成係一個hall聽歌,歌手企係台上,而樂手係後台
呢隻調音幾特別,一定要試咗先好入手

如果你想盲狙可以試下audeze lcd2 cb
我用kph40同kse1200都聽到個幾下do係遠d,首歌係咁
以前嘅Vmoda 真係正嘅
用唔番轉頭
完全兩回事黎d聲矇茶茶咁
觀塘有d遠想去旺角個間試 但係咪d款會少d
同埋之前未試過耳機 想問如果我iphone試係咪要自己帶舊headphone jack adapter直接插電話定係會比埋舊dac/amp你試
星際個間有shure,其他唔清楚,不過星際個間仲嘈過觀塘
帶adapter會方便D,至少可以試自己熟既歌
暫時係
正常特價係做199
ok唔該曬巴打希望耳仔生醒d 唔想買咁貴
呢個牌子既amp好耐之前玩過,印象中d聲好乾,薄
記得個Model係Corda Cantate
見咁平諗住俾大家多個choice
不過嗰陣可能配搭問題…可能配返啲本身有味嘅source OK呢 (嗰陣配緊部垃圾hp netbook, Foobar + asio)
希望荷包生性D夠錢買貴野仲好
呢個brand都係中性冇味走向,個source個到真係要執執
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞