[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(50)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
我有部膽amp 兩隻都推到(應該)
儲下錢上lcd點睇
LCD 5
有冇人試過dacmagic 200M
我聽女聲多揀左600
650聽落去有少少veil
HD-DAC1 -> THX AAA 789 -> Wireworld HD800s線 -> HD8xx 用Elite Hybrid pad
應該係我目前聽過最好平衡、最好聽既HD8系
不過佢唔係HD800s

返去要繼續試下唔同機
https://youtu.be/M9WbocnIs4g
睇完你就揀到
資訊欄個到隻650
呢樣我都會試下,係都唔奇
e.g. HD58x同HD600線都唔同聲
不過ear pad 就一定好大影響
同埋用原裝pad 只要拆走單元前面個塊綿都已經有唔同,呢樣都係一個因素

我開始懷疑HD8xx個設計真係DLC概念
買完headphone 再買ear pad ,價錢同HD800s MSRP都差唔多
雖然FA HD8xx同HD800s都係有d唔同
就好似gundam mk2 + Flying Armor同z 高達咁
用貴野有壓力
輕鬆聽算了
未有時間開聽歌setup,就咁用方便setup玩左一輪,結果都係固定用Elite Hybrid

HD8xx煲完之後同未煲實在差太遠,由唔好聽變到好聽而帶d小問題
似乎網上個d frequency response 應該唔太準確反映HD8xx實力

總結呢次超過600個鐘煲機體驗,HD8xx真係好懶,有咩頻段冇特別煲就會唔好聽
所以要我要經常review 聽下仲有咩聲要煲以作出調整,結果就成為我最長一次煲機,體會到有個傳說係heapdhone 要煲一千個鐘
原來唔止係一個meme
可能最好效果要煲8xx個鐘
目前情況係我平時聽開同少聽既歌都合格所以就收貨

HD8xx始終都係煲唔走個中低頻焗聲,只係大部份時間唔影響聽感
淨係mid-low呢段特別出事,如果錄音唔係薄聲(e.g. jpop ACG)就會覺得人聲去到有d位好似化個口隊住個樽或者杯講野咁焗聲
相對地,人聲會被加厚,變得實在d,都係一種好聽
對付呢個焗聲有個work around 係校大聲d,咁個人聲會近自己過HD800s,所以Joshua Valour最新既HD8xx review 會話HD8xx係mid forward,「解決左好多人覺得HD800s人聲陷入問題」。呢樣係以聽覺為代價既work around,我就唔會咁做,所以首先玩下pad。

HD8xx人聲仲有個優點就係口型超級清楚
雖然結象唔會有HD800s咁大,不過結象實在,大小適中
口型超級清楚呢樣對我而言係一個特別體驗
唔識點形容

音場我估可能大過HD700,不過就肯定冇HD800s咁大
勝在比HD800s多dd深度
音場細左,樂器之間就會迫左,不過分析力足,d野唔會疊到混埋分唔開,亦分到層次

高頻會出過HD800s,齒音量多d,有d似HD800,不過就唔會尖
高頻唔會焗,可以有唔錯延伸同空氣感,而且實過HD800s,聽小提琴, 大提琴都有質感

低頻仍然係HD8xx比HD800s好最多地方,量多d而且會潛到,bass吉他、鼓夠實淨,打擊感強過HD800s
用黎聽交響樂,鼓聲更有氣勢、動態更強
用過黎打Halo infinate,好爽

去到呢度HD8xx其實都好唔錯,換埋pad之後就好似脫胎換骨咁
留返聽日講
唔係伏機
冇事

不過要煲咁耐真係估佢唔到,我就冇咩心機

respect
想問us paypal用到香港卡?
入到paypal,但過唔過到qobuz就要睇你張卡
琴晚都係用textme開咗個ac
但今朝封咗ac
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞