[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(50)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
cls 對sa5000換咗microsuede pads 完全係兩個世界 音場 三頻都大改善 之前用淘寶D垃圾羊皮套簡直係浪費咗隻耳機
個價好吸引
不過冇位

換pad好似仲大分別過iem 換耳膠
係 但耳棉換耳膠又好大
講返HD8xx 配Dekoni pads (Elite Hybrid, Fenestrated Sheepskin)

買呢兩對之前睇左Z reviews講HD8xx換pad 條片,亦研究左Dekoni post 既 frequency response(主要係睇Dekoni pads 夾HD820個幾張),預期呢兩對pad 都會減返少少低頻同mid-bass。
Elite Hybrid同Fenestrated Sheepskin唔同既地方係1-3k Hz位會特別加幾db,我預計Elite Hybrid可以補到d HD8xx係呢個頻段個-11db凹位,不過應該唔可以完全解決個問題,最少應該好過Fenestrated Sheepskin同原裝pad
高頻個邊我冇特別留意,所以都係駁一駁
反正賭輸都仲有個原裝pad, 到時就諗換線

結果出黎令我幾意外,比我想像中好

Fenestrated Sheepskin正如Z reviews講,會keep 到原裝pad 個風格。
因為減左mid-bass所以原本出事個d位會更唔明顯,不過高頻好硬。
齒音、hi hat 聲好大聲又硬,比較煩。就好似HD800缺點增強咁
中頻、人聲會出返d,接近返d "mid forword"
口形冇原裝pad 咁清楚
雖然有d遺撼,不過仍然係好過原裝pad。只要夾d高頻柔既線/amp應該都係順耳

Elite Hybrid一開始換落去比我感覺係好得意,好似變左隻淡味而有d悶既headphone 咁,唔會有咩怪野,雖然唔係我鐘意既方向,不過咁樣平平穩穩冇問題既狀態比起原裝pad 已經好似第二隻headphone 咁。當時係用緊原裝線同THX AAA 789
轉用部翻版Lehmann BCL推,d聲有返活力咁又好聽左咁

有返d興趣之後換返wireworld 線插去THX AAA 789,潛能爆發出黎
音場打開曬(唔肯定同HD800s差幾遠),人聲清而唔薄、真正近自己而且唔會焗,高頻明亮、有實感不過唔會硬,bass比HD800s實淨有力不過keep 位反應快,動態比HD8xx原本更強、爽快
呢刻真係令我覺得呢隻根本可能係HD850黎

返屋企之後用soekris dac1101 -> 參考HA5000 amp,就算用唔到wireworld 條線都有相同方向效果
好奇之下換用dac63115直推,神奇既事又發生,今次係變左好似鐵三角風格
中頻薄左,令個bass更突出;中頻同高頻加左膽味而且空氣感、延伸更好
變左ADX8xx

Elite Hybrid pad 真係MVP開啟好多可能性
呢樣係我同Z reviews 睇法分歧。Zeos 推薦用Fenestrated Sheepskin而我會推薦Elite Hybrid
的確Fenestrated Sheepskin會令HD8xx變得好好多,不過呢個聲仍然係基於一個有缺陷調音,而且仲引申其他問題要解決。相反,Elite Hybrid pad令HD8xx變隻悶悶地headphone,咁樣就好多方法可以解決,例如用膽amp、明亮d既石amp(呢d大把有得賣)、銀線。就算唔解決,呢個悶悶地既聲會多人鐘意d

我懷疑成個HD8xx開發過程係咁:Media 收到一個"final version"調音之後 feedback 非常好,好到senn記擔心HD800s賣唔去,所以要改返差。呢個時候drop 就同senn記講,不如你改差d同時改到個聲係同Dekoni pad夾到聲,然後你HD800s繼續賣到,Drop 又可以賣多樣野
終極dlc headphone,唔只ear pad,遲啲可能會出條8xx專用線再要你課多鑊
其實已經有,又係Dekoni 出
買埋變完全體
我而家咁已經好滿足,都係慳返d錢做電池人先
為咗令對8xx聽得入耳,打手巴可以去幾盡
兩部唔同價位,當中個gap咁大
俾多少少仲有巴托
想買部 dacamp 返 office 用,要體積偏細,盡可能行 USB 供電
(插座位同土地都唔夠用,唔係我拎 set THX 789 返去用
各位有咩推介?
你用咩headphone
唔使好大力嘅買隻hip dac 個類嘅應該好啲
而家用緊有 xduoo XD-05 同 Qudelix 5K
XD-05 係夠力,但係我唔鐘意佢粗聲,又刺耳
Qudelix 就有啲唔夠氣咁
想要部偏暖聲嘅
而家用緊 Takstar pro82, 屋企得兩對 closed back, 一對日日用,一對 Argon

其實都打算買過對office用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞