[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(50)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
https://mora.jp/package/43000100/VVXX01100B00Z_96/

原來而家連 First Take 都有得賣 ...
仲有部 P3 LPS
聽問6xx就嚟一個禮拜
一攞返起m20x聽

高音得返女聲

起碼最重要個女聲都係出到先
至少仲係隻鐵三角

聽返鐵三角啲女聲又搞到我好想買msr7b
如果聽tidal master, 我係咪要買返支援MQA解碼嘅dac? 目標係Smsl do200(好似無貨
主要聽streaming, 聽聞tidal嘅MQA係假
唔該師兄們
唔係tidal嘅mqa假
而係mqa本身就係個joke
依家Tidal 淨聽16bit 無損減價到48蚊,揀依個plan 就OK
schiit hel睇落唔錯都打機
但佢寫Gaming Dac,會唔會亂咁搞EQ調到好重腳步聲之類,從而影響到普通聽歌?
因為間某D電競Dac會咁搞
新手想問其實同等價錢上,大耳牛實力係咪一定遠超入耳式?爬咗好耐文都係唔太明白接電腦出音機到底係amp緊要定dac 緊要,同埋點可以知道隻dac 調音上係偏向咩類型音樂,揾來揾去入門都好似得hd6xx + if I signature set呢個option
好難話dac 定amp 重要的
睇你想聽啲咩音樂同用咩耳機
我覺得入門唔太推薦6xx + ifi signature 呢set 野
個問題啱係set 野唔好
而係成set 野個價講緊成600鎂
有4000 幾我覺得冇必要買6xx
姐係6xx可以配,再入門小小?個人好雜食下Jazz symphony 動漫 yoasobi
6xx 人聲係好嘅
但係聽symphony 雖然我未試過6xx 但係試過聽600 同660s 都覺得麻麻 音場太窄
可以去dma 試下he400se 嘅
amp dac 我唔係好熟留返其他巴打講
新手想問其實同等價錢上,大耳牛實力係咪一定遠超入耳式

入門其實唔止HD6xx,亦唔一定成set zen 買
巴打用開咩iem?
接電腦出音機到底係amp緊要定dac 緊要

headphone 黎講就amp重要d,所以就算少budget 都可以買amp先
當然買dac+amp一體機又得
點可以知道隻dac 調音上係偏向咩類型音樂

靠試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞