[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(50)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
巴打我budget得 4K港紙咋
2541 + v550 出嚟個效果真係
aaa 789 抵玩
我唔係金耳..又唔駛咁TOP嘅
3K樓下啦
sundara
有留意..個樣都幾好J
其實2541直推都好聽
以推HD6系黎講,THX未必最好
THX amp好處係唔洗諗又唔貴,推乜都有一定質素

咩新機?
Hi-X65
岩岩聽完hi x65

對比番隻k3003 覺得人聲厚左

調音同akg k系列聲底差唔多

等k702壞左再換都未遲
買左新電腦 用返舊耳機 Fantech 之前部電腦mic無問題 轉左新電腦 個mic 就變得好小聲
有冇較呢度
有用volumio + tidal hifi plan嘅巴打,想問吓你哋會唔會開MQA嗰個function?我發覺開咗,如果本身個source係普通CD質素,咁樣反而會衰聲左😮….熄咗佢反而volumino會顯示44.1 32bit (但係部2541 啲燈仲係顯示播緊44 16…呢個唔知點解)啲聲實淨同埋立體啲……其實MQA係咪對於唔係高清嘅檔案會劣化?
整左100 都係要含住支咪先有聲
未壞都可以換
hi x55都跳水價平左800
下年x65 都有機會2000內入到手

啱啱都睇咗呢篇野…原來係用嚟呃錢嘅整色整水技術….頭先就係正正發覺開咗,啲高音層次感少咗好多原來佢真係加咗好多noise 喺高音個part….

仲有以下呢一篇都好詳細:
https://www.headphonesty.com/2021/05/tidal-mqa-golden-sound-debate/

不過仲有個問題就係點解tidal出既signal,2541啲燈係顯示16 44,但係播local File(都係volumio)就冇問題,顯示到播緊2496/DSD🤔
hi x55係唔同野黎,試下先好
然後可能就明點解要唔平
我感覺6xx個音場同我對換咗earpad嘅m20x差唔多
可能經過resample?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞