[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(50)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
之前一直用ie40 pro,呢排買咗hs1300ss ,想試下超過入門lv 睇下自己對耳聽到幾多分別
咁hd6xx就冇問題
想要多d bass或者要直推 就hd58x
本身有冇dap? 冇嘅話買隻耳牛返黎直接插電腦玩住先會好過你使一大舊錢買set 機返黎之後唔岩聽

6xx我唔覺得係一隻乜都未有就盲狙嘅好選擇黎
預咗自己會買套入門長用,dac + amp 咁,但大耳牛我自己要好小心咁試,因為只要有小小夾頭我就會唔想用會頂唔順,落咗去試HD650 覺得有輕微夾,得Sony xm4係最舒服
咁6xx同58x你預左會夾到痴線
會唔會諗下senn記之外嘅選擇? eg beyer, meze, denon
hedd直頭頂爆你魂精
meze應該係最舒服個隻?
https://austrian.audio/headphones/hi-x60/
好耐冇上嚟呢度,唯有貼嚟緊新品
我遲下應該冇錢買DCA Stealth同埋VE EXT,不過應該可以望下呢對嘢
我鍾意beyer 770pro 880 pro 990pro嘅多啲
不過meze 99都戴得幾好, 至少唔似srnn記58x同660s差夾頭
Eg beyer 都諗過,但好似monitor 耳機,怕太平淡聽唔出有咩分別
你頂到佢尖聲都ok 嘅
夾頭唔難解決,係將個headphone 撐大佢,用個盒戴住佢
撐返一兩個星期就唔夾

Hi-X60真係出得幾低調下
希望X60唔係X55嗰種山窿聲而係X65嗰種少低音但係都開揚嘅聲,咁我就可以唔使再掛住IEM
X65我嗰日買完喺車上試真係唔啱portable用,隔唔到音都算,皮頭墊同耳棉喺夏天會熱到出汁
最緊要都係出去試左先, monitor耳機都可以聽歌的
而且880pro 990pro應該唔算平淡

我諗austrian audio 有心做一定得,Hi-X15 closed back 都唔會山窿聲
monitor 機除左DT系列仲有msr7b, T3-01
schiit hel睇落唔錯咁啱又有打機
同ifi zen比邊個好D呢hel冇得試
https://www.youtube.com/watch?v=Z2Z9V-4DMGw
milet, Aimer, Lilas Ikuta - Omokage (produced by Vaundy)
已買file
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞