[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(50)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
lm
lm
新手留名,仲等緊隻6XX轉運到香港
一陣收工去金馬倫道試hi-x65
已準備對k3003比較
我嗰隻到左集運倉
依家已經研究緊下一個target
換dac同amp
我同你一樣,已經開始諗之後買咩好
聽大家講6xx係音場窄
下一部應該會買部音場闊嘅
不過都係拎到部機之後感受下再決定
打算入手HD 6XX,順便買埋amp推它
依家用緊部dap做串流 source入 2541,暫時有兩個心水
1.Drop + THX AAA™ 789 Linear Amplifier $299

2.Monolith by Monoprice THX AAA Balanced Headphone Amplifier featuring THX AAA 887 Technology $249.99

睇番外國論壇d人講887 似乎與 789 大致相同,數據上887好些少,加上依家有折扣仲平d,咁係咪直接買887,但我見頭post推789,定巴打有冇更好的推薦?budget 4k左右,謝謝大家
可以諗諗屎jot 2
不過要盲狙
lm

入手咗AH-D5200大概兩個禮拜
初頭用ZX507 3.5 output推,完全唔夠力水,D聲蒙查查
後黎淘咗條 Sommer 4.4 線,感覺中頻同低頻都改善咗好多
但係始終都諗住上枱機,準備用住部ZX507駁Amp推大耳,budget預4K
未來再買部枱機DAC升級個系統

之前有巴打推薦Jot 2,我睇咗d review話音樂感都唔錯,有dynamic,好有推力
計過官網連運費 $449USD around 3500港紙
係其他forum/ facebook group 見唔少鬼佬推薦中國出既 Singxer SA-1
話呢部機就通透d,分析力高
香港行貨就大概 4300幾港紙

兩部都應該係盲狙架啦,希望巴打可以俾d意見
https://www.youtube.com/watch?v=yIYHNZyA9N8
呢條片有對比jot2 同埋 sa-1, jot2會暖少少同埋高頻無咁smooth 不過分別應該唔大 兩部推力都係巨大 夠推9成耳機

岩岩買左新機
插耳機個mic勁細聲
但係用落ps4度就好正常
係音效設定已經較到100都係好細聲
刪過realtek usb2.0 audio 都係唔得
有咩方法可以較大聲
789聽聞比起2541內擴差唔多 叫好小小咁

2541內擴其實有啲味 可以試下用先 唔急換
到時聽到有野想改善先帶埋部機出去試都得
反正咁細部
用緊sa1冇咩投訴
x9000幫到你
直接v550
6.3都夠推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞