召喚lihkg商用車學神 (20)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
永基路橋面
日日都大把人泊慢線
咁真係要習慣下我嗰個方法 練多幾獲應該會抓到竅門嘅
葵福路對面咪有爛地場囉
我又係學僅MAN拖頭. 師傅個陣咁講: 夠時間收慢就2波停, 唔得就3波, 4波停車一定肥硬
ching你幾時考?
呢度好似好多人都揀man拖頭學

難得有歐洲車, 仲要幾細架, 駕駛室又冇Hino/Isuzu咁高. 加上之前柴巴又係學Man, 個極力子軟硬幾啱我(可能有人會覺得硬), 18 Isuzu 極力子我覺得太輕同埋行程太多.
仲有就係Man堂軚我揸得就手啲同好攞啲.
總結: 歐洲車人體工學好過日本車
個極力子我覺得只係軟過hino少少,真係得少少咁多
18 isuzu軟硬同hiace差唔多?man個避震其實幾正
其實孖擔係好啲,倒後泊位走得無咁快
正路唔係個人坐高d睇位會好睇d咩
利申之前荃灣考巴士都係渣棍Man 我就係你講覺得腳制硬嘅人 不過都係渣多幾次就會慣~
同埋無可否認佢避震係唔錯嘅 無論渣定坐都舒服
正話呢個月用JAC考到中型之後就更加有呢個感覺 JAC個避震真係廢到

黎緊我考貨櫃應該都會學isuzu架啦 就即管睇下部38噸頭渣起上黎咩感覺
座位高睇遠野係方便, 但缺點就係盲點都會大咗唔少. 愉翠苑附近啲路口好怕望唔清有冇啲仆街走出馬路, 同埋啲外賣電單車鬼鼠涉出黎. 一係俾考官踩停, 一係就炒埋落其他人/車到.

其實Benz同Scania都有出低駕駛室版本, 只係香港少見. 元駕部Benz好似都係低駕駛室.
咁唯有要瘋狂望鏡同睇左右了 貨櫃都冇試過渣isuzu會後悔
元朗Benz嗰度係咪以前馬師傅用嗰部 我見好運個網架貨櫃係Benz低地台版

btw有冇師兄學拖頭係跟余師傅?有冇咩評價淨係知道佢架車條ling唔同其他isuzu嘅車
ching報名未?可能頭幾腳迫力chok到你同師傅飛起

不過就算chok都應該唔會chok得勁過重型,一來拖住條架都叫有負重幫你抵消咗d剎車力,二來聽我以前師傅講孖頭擔嘅車嘅迫力特別應,佢話就算同一款車型都好,30噸車嘅迫力應過24噸車唔少,有冇ching知係咪真係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞