召喚lihkg商用車學神 (20)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
上水報平安未?
又肥

今次行楊屋道左轉上大窩口,去到德士古道右轉上大窩口道,近生果鋪個位,轉右時佢話我左鏡太近紅綠燈柱,考官踩brake,大tick轉灣位置不正確,考牌主任採取行動

同埋今日行得比較慢,大tick埋未能適當調節車速
今朝見有3部重型衰5手調頭落地

下晝有個ching考巴士,考官落車睇完位後,個考生未關門就開車,比考官踩停,之後個考生同考牌官係車上嘈咗勁耐,試場保安都行埋過去
要諗諗再考重型,定轉考中型好
有最高收費冇最低收費

李賤收緊450/day
不安吞槍收緊500/day
嘈啲咩 講嚟聽下
學到野,記低先
門都未閂好即係個buzzer 仲叫緊
咁既情況唔好話郁車, 鬆手制都冇得拗啦
個考生嘈乜野?

"考大車除左考技術仲考埋你意識" by my cfu
呢條路線好似冷門d
呢度好多ching都考葵盛圍上大窩口,fb d報post基本上都係呢條路

呢個灣要右尾轆要踩住雙白隻角轉,亨昌條片都係咁轉

btw 你係咪揸isuzu?
睇你想唔想要重型呢個牌,想嘅話一係繼續重型一係中型上貨櫃,但貨櫃又係另一個大佬黎

唔憤氣嘅話都可以繼續重型嘅,我第二次都係衰太接近物體,聽過有人考8次先pass
李賤冇note送
考3點半既必定考呢條線
(因為唔好阻住考牌官收工)
呢條易考過另一條大路線好多
平時考細車肥咁多次都畀人叫做返乘客算,考大車肥咁多次會唔會連自己都懷疑個1號牌係淘返黎
考呢條線會快d?時間上感覺2條線冇咩分別

難度上我覺得差唔多,樓上講果個灣其實都幾難轉富貴樓對出個灣就上落山都咁難,葵涌新區公園對出個水馬陣唔知仲有冇
要本notes 做咩
教你如何做dc9
善用魔術語 例如唔好意思
我都明白你既感受

現實 : 屌你!! 唔過海呀!
唔閂門應該係死罪來
咁都唔肥先無天理
始終有一部分考大車嘅人揸咗咁多年車有唔少壞習慣,有時有d經驗反而害咗你
控制方面我師傅話有人考唔知第二次定第三次先出到街,都有人考咗2-3次但次次都係肥油門腳制極力子
做開服務業嘅話呢d魔術語基本啦
口試都有問個buzzer響緊要點做,如果個考官咁啱抽中呢條問佢睇下佢仲有冇聲出
有d想知咩人黎係靚仔定廢中廢老
考1、2牌唔閂門/閂唔實度門開車都肥啦
應該閂緊門同開緊門個陣先響?
巴打加油 幾時考
柴灣最大吸引力係調頭泊位幾乎任練,同荃灣排隊地獄比個道起碼可以慳番一兩堂錢

你講出街路線其實唔係真係差咁遠的
都唔一定架,有時唔好彩都會連續幾部中型一齊排隊練泊位,我仲要揸住部巴士變咗師傅又要落車搬雪糕筒先泊得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞