召喚lihkg商用車學神 (20)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
唔知葵咩環境

但沙田區條路少D大車搵食車, 附近D人一早已經習慣晒D學車出出入入

同埋你由中/重型上黎,相對地已經有基本操作概念,好做D既
湯師傅架車好似係JAC 唔肯定有冇記錯
其實自己攞哂學牌排埋期先再搵駕駛學校都得
淨係少其他車,或者至少可以透過收慢等到清晒後車先慢慢cut線,已經令難度大大降低啦
想問下, 貨櫃考行街時
如果遇到巴士埋單/過死車,係借線定要部CUT晒去隔離線?
isuzu塊左鏡伸得出過hino,唔知係咪因為咁所以要更早拎軚咁你大窩口道轉上葵盛圍近仁立小學個灣有冇出事?

大窩口線係少考至少係呢度應該冇咩人係考大窩口線,反而巴士好似多d,不過雖然話少考但又未至於好似中型咁接近0
巴士埋站:一定停車等佢啦,過線借線做漏野都有機會肥,等就一定唔會肥

過死車借幾多線係個結果,考慮點應該係同架死車留返幾多位淨

當年師父教係留到夠對方開盡車門,我自己計就大約1/3至半條行車線左右,自己同死車中間唔好夠過一架私家車,封住蝕本門咁cut返入去果吓內側就應該淨返電單車有機會攝到入嚟,減少呢吓肥佬機會
沙田多唔多情況係停係死車後面等一等,等佢唔撚到再開番車打燈過線?
個隻灣我又冇事,用1波轉到雙白線扭右軚,入灣後扭左軚避開雙白線,再扭返右

我考巴士係行嘉里上葵盛圍,我自己覺得呢條線好行過大窩口
而家盛福街仲有竹棚突出路邊,要提早打燈借右線
明知係死車, 而又喺後面停一停再開車, 除非隔離線有車, 如果唔係有機會剔 47警覺性及判斷力弱 同 34不顧及其他道路使用者
唯有望遠D 駛慢D
如果係跟住巴士尾見佢埋站嘅話, 我通常會慢駛等機會cut 線過佢
如果係離遠已經見巴士埋咗站, 就會慢駛等佢出黎
我考牌嘅路線同你完全相反,考巴士個陣我係行大窩口上葵盛圍

個隻灣又係要避燈柱但我用2波轉,排頭位嘅話都係一開車就轉2波
應該唔關呢樣事掛
巴士埋站,好似富豪/麗豪門口當年操車要顧好多野,馬師傅話要過巴士,又要提防小巴在右手邊刮埋來,想收慢又話你拖慢後面,攪到好亂。

過左麗豪個站,又要收油拖波432波準備轉左灣去花園城,最手忙腳亂的位。

至於過停站的巴士,有理無理都要抽開小小先過,唔可以兩架大車並排,呢頭打完右燈,嗰頭又要打左燈入位。
總之唔好停得太貼,預2個車位先好扒頭
講緊2個貨櫃車位?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞